Splid i Atassut

"Nukissiorfiit omdannes til et aktieselskab." Sådan står der i koalitionsaftalen, men de seneste dage har der været en del kritik af forslaget.Nu er der også rører i baglandet hos koalitionspartiet Atassut.
16. april 2013 10:56

I 2008 stemte Atassut mod at gøre Nukissiorfiit til et statsejet aktieselskab. Nu har partitoppen lavet en kovending, men den er partiets næstformand Knud Kristiansen ikke med på, så nu melder han klart ud, at han stadig er imod at omdanne Nukissiorfiit til et aktieselskab.

- Jeg frygter, at det kommer til at gå ud over borgerne og forbrugerne. Det er dem der kommer til at betale prisen.

Hvem er det særligt det her kommer til at gå ud over?

- Vi snakker om borgere der er fangere, fiskere og så de SIK-lønnede og dem der bor i yderdistrikterne, siger Knud Kristiansen.

Knud Kristiansen har også noget svært ved at forstå, hvorfor hans parti pludeselig har ændret standpunkt.

- Jeg kan ikke forklare hvorfor Atassut... Eller i hvertfald dem der sidder i Inatsisartut synes, at det er blevet en god idé, men den eneste grund kan være at man vil frigøre flere millioner fra finansloven, det er den eneste forklaring jeg kan komme på, sagde Knud Kristiansen.

At der er lidt uenighed på de indre linjer, mener Atassuts formand, Gerhardt Petersen, dog ikke er noget stort problem.

- Nu er vi et parti, der har stor frihedsgrad. Knud har selvfølgelig sin mening og jeg har en anden, siger han.

Ifølge Atassuts formand er det netop for at frigøre midler, at partiet pludselig er for et forslag de tidligere var imod. Herud over spiller partiets nye rolle som koalitionsparti selvfølgelig også en rolle. Gerhardt Petersen fortæller, at Atassut endda blandt idémændene til det nye forslag som de ellers tidligere stemte mod.

- I 2008 var der en anden situation, og det er blandt andet os, der har stillet det forslag, at man skal gøre Nukissiorfiit til A/S. Netop for det skal have større frihedsgrad og der bliver frigjort nogle midler.

Som forklaring på, hvorfor Nukissiorfiit skal omdannes til et aktieselskab peger Gerhardt Petersen peger på, at man på denne mådekan optage billigere lån. Den tidligere Naallakkersuisoq på området Jens B. Frederiksen peger ellers på, at det forholder sig akkurat modsat. Gerhardt Petersen udelukker dog heller ikke, at det kan vise sig, at være en dårlig idé at ændre på Nukissiorfiits status, og at hans beslutning ikke nødvendigvis er endelig.

- Vi vil selvfølgelig undersøge mulighederne, og hvis det viser sig, at det slet ikke kan lade sig gøre, så vil vi selvfølgelig holde os fra det, siger Gerhardt Petersen. Det fremgår ellers klart i koalitionsaftalen, at Nukissiorfiit skal omdannes til et aktieselskab.