Solformørkelse i Qaanaaq: Det var betagende

Det er ikke unormalt, at der er solformørkelse. Men det er helt specielt at se se den flammende ring i Grønland, siger astrofysiker.

Her til morgen så himlen i Grønland anderledes ud. 

Nogle steder var det lidt tusmørkt og gråvejrsagtigt - andre steder var det næsten mørkt. Grunden til det var, at mellem klokken 7 og 9 passerede månen solens bane - og så var der solformørkelse.

Især i Nordgrønland kunne solformørkelsen ses - dog uden at det blev særlig mørkt. På denne her årstid står solen højt på himlen det meste af døgnet i den del af landet. 

 

Foto © : Saki Daorana

Foto: Saki Daorana

 

- Iih, den var meget betagende. Det blev lidt mørkere men ikke helt mørkt. Det blev også koldere, fortæller Birthe Eipa fra Qaannaaq til KNR. 

- Lyset blev anderledes - det blev helt gulligt.

Birthe
Foto © : Privat
Birthe Eipa

- Vi var mange udenfor - oppe på klipperne og nede ved vandet for at kigge på solformørkelsen. Vi var helt betagede, siger hun. 

Først om 300 år igen i Grønland

Der er tale om en såkaldt ringformet solformørkelse, også kaldet "ring of fire" på engelsk eller "flammende ring" på dansk. Ringen kan også ses fra blandt andet Canada og Nordpolen.

Lidt enkelt forklaret opstår solformørkelser, når månen ligger imellem solen og jorden. På den måde skygger månen for solen. 

 

Foto © : Hans Jensen

Foto: Hans Jensen

 

Formen som en ring kommer, fordi månen er så langt fra jorden, at den ikke kan dække hele solen. Det skaber altså en flammende cirkel.

Det er dog ikke sjældent, at der sker solformørkelser - det sker cirka to gange om året i hele verden, siger Ivalu Barlach Christensen, der er astrofysiker og Ph. D-studerende ved Max-Planck-Institut i Bonn. 

- Men det er meget specielt, at man kan se det fra Grønland. Jordens position er tæt på solen, så man kan se ringen rundt om månen. Den samme slags kan vi først forvente at se om 300 år igen i Grønland, siger Ivalu Barlach Christensen.