Nordisk Råds musikpris: Soft rock bandet SIGU kan skrive historie

Det er endnu ikke lykkedes Grønland at løbe med Nordisk Råds musikpris. Men tirsdag har bandet SIGU chancen for at skrive historie, når der igen er prisuddeling.
Sådan ser det ud, når Johannes Sigurdsen og bandet SIGU spiller. Foto © : Bruno Josefsen
Skrevet af Mikkel G. Rasmussen
30. oktober 2023 15:25

- SIGU er den nye spændende lyd i norden.

Sådan lyder det indledningsvist i motiveringen af, hvorfor det grønlandske band SIGU er nomineret til dette års Nordisk Råds Musikpris.

For når vinderen skal findes i morgen i Operaen i Olso er SIGU altså én ud af de i alt 13 norminerede, der kan løbe afsted med prisen og de 300.000 kroner.

Det er dejligt. Jeg er både stolt, fordi min udgivelse fra sidste år bliver værdsat, og jeg er stolt af at repræsentere vores land, siger frontfiguren i bandet, Johannes Sigurdsen, som sidder i Københavns Lufthavn og venter på sit fly videre til Oslo.

Og det ville faktisk være lidt af en sensation, hvis SIGU skulle løbe med prisen. Musikprisen er nemlig, siden den startede i 1965, aldrig blevet vundet af Grønland.

Frontfiguren i bandet er da heller ikke helt sikker på, hvordan han reagerer, hvis deres navn bliver råbt op: 

- Jeg ved det ikke. Det har jeg slet ikke forberedt. De andre er også virkelig dygtige, så sandsynligheden er lav, men who knows. Jeg er i hvert fald spændt. Hvis jeg vinder, spiller jeg nok bare guitar, for jeg ved ikke, hvad jeg ellers skal sige.

Musik hele tiden

SIGU så for første gang dagens lys i 2021.

Siden er det blevet til soft rock albummet ”Ujartaraat Qaamaneq” med ti sange, flere koncerter - blandt andet ved Arctic Sounds i Sisimiut sidste år, og så var SIGU nomineret til årets pris ved Koda Awards 2023, som dog blev vundet af Naja P.

Nu er bandet igen nomineret, og for hver gang det sker, øges opmærksomheden på bandet: 

- Normineringen her er stor. Der er mange, der skriver til mig. Også journalister. Vi blev endda også inviteret til middag hos den danske ambassade i Norge, siger Johannes Sigurdsen.

Musik har været en stor del af Johannes Sigurdsen liv, siden han var helt lille. Han er nemlig vokset op med folkedans og lærte i en tidlig alder at spille keyboard.

I dag er Johannes Sigurdsen 31 år, og de fleste af hans vågne timer går stadig med musik.

Her er de nominerede til Nordisk Råds musikpris 2023

For udover at spille musik er forsangeren også musiklærer og underviser på musikskolen i Nuuk.

Men uanset om SIGU i morgen kan kalde sig vindere af Nordisk Råds musikpris 2023 eller ej, så ligger der allerede en plan klar for fremtiden:

- Jeg tænker, at musikvideoer kommer til at fylde mere i SIGUs fremtid. Jeg forestiller mig, at jeg til næste år måske kan indspille musikalske soundtracks lidt ala Pink Floyd, siger Johannes Sigurdsen.

Showet kan ses på NRK og Norden.org.