Sørine bor i Island: Vi håber alle, vi kommer gennem julen uden mén

Et vulkanudbrud har rystet Island, og grønlandske Sørine Kaspersen finder det utrygt her lige op til jul.
Sørine Kaspersen kommer fra Aasiaat, men har boet i Island de sidste 20 år.  Foto © : KNR
20. december 2023 15:14

Et længe ventet vulkanudbrud indtraf mandag aften i Island, da en række jordskælv gjorde, at en sprække åbnede sig i jorden på Reykjanes-halvøen og begyndte at spytte lava op.

Og mens mange i Grønland og Danmark nok har været nervøse for, om det får betydning for juletrafikken, så man ikke kan se sine nærmeste, så er virkeligheden en anden i Island.

Det fortæller Sørine Kaspersen, som kommer fra Aasiaat, men har boet i Island de sidste 20 år. 

- Selvfølgelig var vi forskrækkede i starten. Min søn kom pludselig ud af soveværelset og sagde, at han kunne se vulkanudbrud. Vi for mod vinduet – meget forskrækkede og kunne se meget klart lys – som farven på ild, men mere rødt, meget skræmmende.

- Der stod vi ved vinduet og var i chok.

Hun bor 10-15 minutters kørsel fra lufthavnen i Keflavik med sin familie. Og gennem 20 år har hun efterhånden vænnet sig til den til tider voldsomme natur i Island. Men noget er alligevel anderledes den her gang.

- Jeg har oplevet kraftige udbrud, hvor der ofte var jordskælv. Det bliver bare en del af livet. Men fordi udbruddet sker i nærheden af byen, får det mig til at føle mig i overhængende fare. Og det er utrygt, siger Sørine Kaspersen.

Håber på en dejlig familiejul

Julen er lige oppe over, og det er noget Sørine Kaspersen ser frem til på trods af den usikre situation med vulkanudbruddet så tæt på.

- Jeg skulle have lavet Palaannguit (friturestegte snebolde) de sidste mange dage, men jeg udsætter det hele tiden, måske fordi der pludselig kan ske et andet udbrud, mens jeg er i gang.

- Ja, jeg kan mærke, at jeg udsætter ting. Hvad var det nu, jeg skulle? Hvad mon der sker i dag? Hjernen kører selvfølgelig. Man er i beredskab, en slags venteposition, siger hun.

Sprækken vurderes til at være omkring fire kilometer lang. Den sydligste del af sprækken vurderes at være 2,5 kilometer fra Grindavík. Foto © : Icelandic Coast Guard/AFP/Ritzau Scanpix

Men hun håber snart at blive færdig med at lave de grønlandske klejner, og så er der forhåbentligt ikke meget der står i vejen for en hyggelig jul.

- Jeg ser for mig en rigtig dejlig familiejul. Fyldt med kærlighed. Hvor vi alle også håber på, at vi kan komme ud på den anden side af julen uden mén, og vi kommer godt ind i det nye år.

Islændingene var heldige

Meget tyder dog på, at mandagens udbrud ikke var så slemt, som det kunne være.

Air Greenland har til KNR fortalt, at det ikke kommer til at påvirke flytrafikken herhjemme eller til og fra Danmark, da der ikke er risiko for en ny askesky.

Også Islands minister for infrastruktur, Sigurður Ingi Jóhannsson, er fortrøstningsfuld. Han siger til det islandske medie RÚV, at islændingene er heldige med placeringen af vulkanudbruddet.

- Jeg synes, det er meget svært at sige noget, når naturen er involveret, men som det ser ud til at tegne sig, ser vi ud til at have været ret heldige med placeringen og udviklingen af udbruddet. Vi håber, det vil fortsætte, siger han.

Han bakkes op af Rikke Pedersen, der er leder af Nordisk Vulkanologisk Center i Reykjavik.

- Det er nok det mest optimale, vi kunne ønske os i forhold til at beskytte både infrastruktur og byen tæt på, siger hun.

Området er lukket af, så man ikke kan komme derud, og fra Islands Metrologiske Institut overvåger man jordskælvsaktiviteten i området.