Air Greenland: Vulkanudbrud går ikke ud over juletrafikken

Der er minimal aske i luften ved Island efter mandagens vulkanudbrud, og derfor regner Air Greenland med at kunne gennemføre flyvninger både indenrigs og til Danmark.
Reykjanes-halvøen har haft flere vulkanudbrud de seneste år i ikkebefolkede områder. Foto © : Icelandic Department Of Civil Pr/AFP/Ritzau Scanpix
20. december 2023 12:55

En vulkan nær byen Grindavik i Island gik i udbrud mandag aften. Vulkanen, som ligger syd for hovedstaden Reykjavik, spyr stadig lava.

Og manges tanker kunne nemt ledes hen på vulkanudbruddet i Island for 23 år siden, som påvirkede flytrafikken herhjemme voldsomt. 

Det grønlandske flyselskab, Air Greenland, følger nøje med i aktiviteterne i Island.

Men som det er lige nu, behøver du ikke være bekymret for, om du kan komme hjem til jul, udtaler pilotchef på Dash 8-flyene, Henrik Steinbacher.

- De islandske myndigheder har opdateret området til orange, hvilket betyder, at der er et vulkanudbrud i gang men med minimal aske. Derfor har det ingen indvirkning hverken på atlanttrafikken eller indlandstrafikken.

Reykjaviks internationale lufthavn Keflavik, som ligger cirka 15 kilometer nordvest for vulkanudbruddet, er fortsat åben, og der var tirsdag ingen afgange, som var blevet aflyst af udbruddet.

Kan godt flyve trods aske

Reykjanes-halvøen har haft flere vulkanudbrud de seneste år i ikkebefolkede områder.

I marts 2010 gik en vulkan under den islandske gletsjer Eyjafjallajökull i udbrud, og medførte en askesky, som lammede store dele af den europæiske flytrafik.

Air Greenland mistede i den forbindelse omkring 10 millioner kroner.

Udover aflysninger af fly mellem Grønland og Danmark måtte flere indenrigshelikopterflyvninger også aflyses.

Men der er ingen grund til panik, da Henrik Steinbacher ikke forventer, at det vil komme så vidt i denne situation. Han har fra flere kilder har hørt, at vulkanudbruddet er aftagende hen til nytår.

- Prognosen er god, men vi ved jo ikke, hvad sådan en vulkan kan finde på, siger han.

Han forklarer, at Air Greenland løbende får opdateringer fra de islandske myndigheder på, hvor meget aske der er i luften. Ud fra det har flyselskabet nogle forholdsregler i forhold til, hvordan deres fly er certificeret.

- Selvom der skulle være aske i luften, så har vi stadigvæk nogle grænseværdier, vi kan flyve i.

I modsætning til udbruddet ved Eyjafjallajökull, giver mandagens udbrud på Reykjanes ikke nogen risiko for en ny askesky.