Socialdemokraterne: På kanten til at være kontroversielt

Socialdemokraternes Grønlandsordfører tager afstand fra DF's indblanding i Grønlands økonomi.
10. september 2014 05:33

Socialdemokraternes Grønlandsordfører minder nu øvrige partier på Christiansborg om, at Grønland selv er økonomisk ansvarlig for landets økonomi.

Det sker, efter Dansk Folkepartis grønlandsordfører, Søren Espersen, sammen med resten af den borgerlige fløj, har rejst en forespørgselsdebat i Folketinget om Grønlands økonomiske “krise,” som det bliver udtrykt.

Ifølge Berlingskes Nyhedsbureau siger Socialdemokraternes Grønlandsordfører, Flemming Møller Mortensen om forespørgselsdebatten:

- Det er på kanten til at være kontroversielt i forhold til, om man har respekt for det grønlandske selvstyre eller ej.
Søren Espersen påpeger, at Grønland i mange år fremover vil køre med et økonomisk underskud på 700-800 mio. kroner om året, og at det kan betyde, at bloktilskuddet til Grønland må hæves.

Det vil dog kræve en ændring af selvstyreaftalen fra 2009.

LÆS OGSÅ Olsvig afviser Dansk Folkepartis "krisehjælp"

Flemming Møller Mortensen påpeger dog, at Folketinget har en årlig forespørgselsdebat om Grønland og resten af Rigsfællesskabets anliggender, og at den grønlandske økonomi ikke er blevet værre siden debatten i april.

Derudover bør danske politikere være varsomme med at udtale sig om grønlandske indenrigsanliggender, mener man hos Socialdemokraterne.

LÆS OGSÅ   Dansk Folkeparti bekymrer sig om situationen i Grønland  

Formanden for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond, er i New York og har endnu ikke kommenteret sagen.

Dog har IA’s medlem af Folketinget, Sara Olsvig, understreget, at Grønlands politikere alene træffer beslutning om landets økonomi. Noget, som Dansk Folkeparti ifølge hende af og til glemmer.