Olsvig afviser Dansk Folkepartis "krisehjælp"

Den økonomiske situation i Grønland er uhyggelig, og det er Danmarks ansvar at gøre noget, siger Dansk Folkeparti. Men Sara Olsvig minder om, hvem det er, der bestemmer i Grønland.
Skrevet af Sandra Meinecke
09. september 2014 13:37

Dansk Folkeparti rejser nu i Folketinget en forespørgselsdebat om - som det hedder - den grønlandske krise.

Partierne Venstre, Liberal Alliance og De Konservative bakker op om brevet til statsministeren, hvor i de opfordrer til en debat om "situationen" i Grønland.

- Jeg vil have, at statsministeren skal forholde sig til, hvad hun vil gøre ved den uhyggelige krise, som Grønland forholder sig i og vil være i specielt de næste mange år, hvor man forventer et underskud på landets budget på 700 millioner kroner hvert år, siger Søren Espersen, som er politisk næstformand og udenrigsordfører for Dansk Folkeparti, til KNR.

LÆS OGSÅ Dansk Folkeparti bekymrer sig om situationen i Grønland

Det er fint med debat, men de endelige beslutninger kan Dansk Folkeparti og den danske regering godt glemme alt om at deltage i, mener folketingsmedlem og formand for IA, Sara Olsvig.

- Det, som Dansk Folkeparti ofte glemmer, er, hvordan ansvarsfordelingen den er.

- Det er trods alt ikke Folketinget eller Dansk Folkeparti, der kan bestemme eller beslutte noget i forhold til de store reformer, vi har brug for at gennemføre i Grønland for at rette op på økonomien eller præcis, hvad der skal gøres. Det er kun i Grønland, at de beslutninger kan tages, siger Sara Olsvig.

DF: Naalakkersuisut magter ikke selv opgaven
Hun understeger, at Dansk Folkeparti ofte tager lignende debatter op, men ligeså ofte glemmer, hvem det er der, der i sidste ende har ansvaret og bestemmer.

Det er Søren Espersen ikke helt enig i, han mener netop, at Danmark har et særligt ansvar.

- Alle borgere der bor på Grønland er danske statsborgere. Derfor mener jeg, at vi har et særligt ansvar for at være med til at hjælpe Grønland til en ordentlig økonomi, forklarer Søren Espersen.

Aleqa Hammond mangler mål
Han tilføjer, at det er en bekymrende situation, og at den grønlandske regering ikke magter at håndtere - eller anerkende - de udfordringer, som landet står overfor.

- Jeg vil også mene, at den nuværende regering med Aleqa Hammond i spidsen ikke har formået at fortælle, hvordan hun har tænkt sig og, hvordan regeringen har tænkt sig at løse de alvorlige problemer, som Grønland står i, siger Søren Espersen.

Kompetancerne er i Grønland og ikke i Danmark
IA-formanden, Sara Olsvig, er uenig og peger på, at netop de mennesker, som ved, hvad der skal til for at sikre fremtiden i Grønland, sidder i Grønland og ikke i Danmark.

- Beslutningskompetencerne på rigtig mange af de områder, som kan rette op på det (økonomien, red.) ligger i Inatsisartut, og det er også her, ansvaret ligger.

- Ansvaret ligger i Grønland. Det er os, der skal rette op på Grønlands økonomi og ikke Folketinget - det kan de simpelthen ikke.

Det har inden deadline ikke været muligt at få en kommentar på Søren Espersens kritik af Naalaakersuisut fra landstyreformand Aleqa Hammond.

Rettelse: Det fremgik tidligere af denne artikel, at Aleqa Hammond i øjeblikket var på tjenesterejste i New York. Det er ikke korrekt, hun rejser først til New York den 20. september, hvor hun skal deltage i klima- og verdenskonference for oprindelige folk i FN’s regi.