Smeltende havis giver nye muligheder

I begyndelsen af denne uge offentliggjorde den amerikanske flåde dets nye vurdering af miljøet i de arktiske egne og konsekvenserne for flåden. Vurderingen vil have stor betydning for fremtidige strategier såvel som for kommercielle foretagender i de arktiske egne.
20. august 2011 15:48

Admiral David Titley, leder af flådens klimaforandrings komite,  udtaler til bladet Defense News at før i tiden var de arktiske egne næsten utilgængelige, men at nu da hav-isen er begyndt at smelte, er der opstået en lang række nye muligheder blandt andet for olie og naturgas udvinding, skibstransport, kommercielt fiskeri og forøget eventyr turisme.

Admiral Titley udtaler videre, at jordens geografi er ved at ændre sig, og for første gang i 500 år får verden nu et nyt hav. I flådens dokument står der, at det arktiske hav vil blive isfrit om sommeren inden for de næste 25 år.

I fremtiden siger rapporten, vil det i øvrigt blive mere og mere nødvendigt at samarbejde med de andre arktiske nationer og at have fælles militær øvelser.

Desuden vil det blive nødvendigt med bedre infrastuktur langs kysten, især til hjælp ved katastrofer, såvel som en bedre viden om de folk der bor i de arktiske egne og om klimaets indflydelse, fastslår den amerikanske flåderapport.