- Det er lykkes at holde smitten ude af landet, takket være en stram indrejsekontrol. Det går i den rigtige retning, både her i landet og i Danmark. På den baggrund har vi besluttet at lempe på restriktionerne gradvist, siger Múte B. Egede (IA). Foto: KNR / Hansigne Broberg

Slut med at søge om tilladelse: Grønland åbner igen

Fra på mandag åbner landet igen for indrejse. 600 må i første omgang rejse ind i Grønland om ugen.

Det nye Naalakkersuisut præsenterede i dag sammen med landslæge Henrik L. Hansen den næste fase af genåbningen af Grønland. 

Siden nytåret har landet været lukket for indrejse. Det har nemlig kun været muligt at rejse ind ved at ansøge om det til Selvstyret. 

- Dagene bliver længere, sneen smelter, og foråret er godt på vej. Derfor er vi også godt på vej med at planlægge sommerens arrangementer, siger formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (Inuit Ataqatigiit).

- Det er lykkes at holde smitten ude af landet, takket være en stram indrejsekontrol. Det går i den rigtige retning - både her i landet og i Danmark. På den baggrund har vi besluttet at lempe på restriktionerne gradvist.

600 passagerer om ugen

Den nye naalakkersuisoq for sundhed, Kirsten L. Fencker (N) fortæller på pressemødet, at man fra mandag, altså 3. maj, vil åbne for indrejse.  

- Vi har siden årsskiftet haft såkaldt myndighedsflyvning, hvor der alene blev tilladt begrænset indrejse efter ansøgning. 

Karantæneregler

  • Når du ankommer til Grønland, skal du gå i karantæne i fem dage. 
  • På femtedagen skal du retestes. 
  • Under karantænen må du gerne gå en tur, du må gerne have kontakt med dem, du bor sammen med, og du må gerne købe dagligvarer ind.
  • Du skal dog have mundbind eller visir på, når du køber ind. 
  • Du må ikke besøge andre, få besøg, deltage i arrangementer, tage bus eller taxa eller gå på arbejde.
  • Hvis du ikke vil lade dig genteste efter fem dage, skal du blive hjemme i 14 dage efter ankomst.

- Den 3. maj stopper vi den procedure og vil herefter tillade fri indrejse. Det vil sige, at det er slut med, at man skal ansøge før indrejse til landet, siger hun og fortsætter:

- Antalsbegrænsningerne vil indledningsvis være maksimalt 600 per uge. Det vil sige, at der maksimalt må være 200 personer per fly med tre fly om ugen.

Det eneste flyvning, der åbnes for lige nu, er flyvninger mellem København og Kangerlussuaq.

Men kravet om at isolere sig og at blive gentestet på femtedagen gælder satdig. Det betyder, at man stadig skal i karantæne, når man kommer til Grønland.

Man skal også tage en covid-19 test på femtedagen efter ankomst, og hvis testen viser sig at være negativ, må man frit gå ud af karantænen.

Hvis man undlader at genteste sig på femtedagen, så skal man være i karantæne i 14 dage.

Múte B. Egede: Sig ja til vaccinen

- På meget langt sigt håber vi, at det igen bliver muligt at ophæve alle restriktioner, siger Kirsten L. Fencker. 

- Når vi kommer videre i vaccinationsprocessen, vil vi også se på de tilbageværende restriktioner, eksempelvis forsamlinger på tværs af kommunegrænserne. 

Lempelse af restriktionerne gælder frem til den 31. maj.

Naalakkersuisut og landslægen vil vurdere, hvor meget de vil lempe eller stramme reglerne løbende.

- Naalakkersuisut har større planer om genåbning af samfundet, men lige nu tænker vi på, hvordan det går med vaccinationen og udviklingen af coronasmitte i udlandet. Vi vil tidligst kunne åbne i slutningen af august eller september, siger Múte B. Egede.

- Det beror sig på, hvordan vi som samfund og hvordan vi som individer accepterer et samfundsansvar og siger ja til at lade os vaccinere.

Kommentarer

Forebyg smitte mod coronavirus

Corona-status i Grønland

  Antal testede 23.300
  Antal smittede 31
  Antal raskmeldte 31
  Antal indlagte 0
  Antal i respirator 0
  Antal døde 0
Kilde: Nunatsinni Nakorsaaneqarfik
  Opdateret:
  11. maj 2021 kl. 11:00