Frustrerede slædehunde strandet efter Avannaata Qimussersua

Selvom hundeslædevæddeløbet Avannaata Qimussersua blev afholdt den 28.marts, er fire deltagere og to medarrangører fra Sisimiut stadig ikke kommet hjem fra konkurrencen på grund af isen.
Skrevet af Sandra Meinecke
13. april 2015 15:52

Isen i Attu har i mere end 10 dage holdt fire deltagere og medarrangøre fra årets Avannaata Qimussersua fanget.

Nu er både hundefoder og tålmodigheden er ved at være brugt op - men værst er det for hundene, der er efter mere en ti dage på en båd er begyndt at slås.

Og udsigten til, hvornår deres båd kan sejle hunde og herrer hjem, er ukendt.

- Vi rejste sydpå fra Qeqertarsuaq den 1. april, og vi er stadig ikke kommet hjem til Sisimiut, siger deltager i hundeslæderæs Avannaata Qimussersua Otto Mika Willumsen.

Læs også Slædekuske strandet i Nutaarmiut

Det er langt fra første år, at deltagere fra Avannaata Qimussersua ikke kan komme hjem på grund af is. I år er det folk fra Sisimiut, der er strandet i Attu 11 dage, efter at de havde forventet at være hjemme.

- Jeg ved ikke, hvornår vi kommer hjem. Det kommer an på isen, og det kan være, det tager noget tid endnu, lyder det fra Otto Mika Willumsen, der er frustreret over, at han ikke kan komme hjem.

 

Ubehageligt for hundene

De otte Sisimiut-folk har alle nætterne sovet på den båd, der skal transportere dem og hundene hjem. Willumsen oplyser, at det er arrangørerne, som betaler rejsen.

Men det er ikke kun de menneskelige deltagere, der er frustreret over ikke at kunne tage hjemad.

- Det er trættende ikke at kunne komme hjem til familien. Det er også ved at blive ubehageligt for hundene, siger Otto Mika Willumsen.

 

Læs også William Jensen genvinder hundeslædeløb

 

Hundene er begyndt at tabe sig, og hundeslæde-"herren" er derfor bekymret for, om hundenes mad slipper op på et tidspunkt. Men den største fare for hundene, det er hundene selv, forklarer Otto Mika Willumsen.

- Der er mange slædehunde, og fordi de er på en båd meget af tiden, begynder de at gå løs på hindanden. Derfor er det meget vigtigt, at vi kommer hjem så hurtigt som muligt, siger Otto Mika Willumsen til KNR.