- Den grønlandske slædehund er stadig den, vi vurderer, som den reneste slædehunderace, hvilket er ret fantastisk. Der er i de seneste 2-300 år sket blanding med europæiske hunderacer, men på trods af det er det stadig den reneste slædehunderace, siger Tatiana Feuerborn.Foto: KNR

Slædehunden fulgte grønlænderne fra Sibirien til Grønland

Slædehundene her i landet stammer ikke fra de første hunde i Grønland. De blev bragt med til landet, da de grønlandske forfædre vandrede fra Sibirien og bosatte sig i Grønland for omkring 800 år siden.

Slædehunden står som en hjørnesten i Inuit-kulturen.

Historisk set har slædehunden været uundværlig til at transportere bosættere i Grønland rundt i den barske natur og været afgørende for grønlændernes overlevelse.

Men selv om at den grønlandske befolknings ophav for længst er blevet kortlagt, har slædehundens oprindelse været mere ukendt.

Indtil nu.

Forskere fra University of Exeter i England har nemlig lavet det hidtil mest omfattende studie af slædehundens fortid.

Det har taget et forskerhold tre år at undersøge 922 arkæologiske fund af arktiske hunde og ulve fra en periode på 4500 år, og det langstrakte arbejde har båret frugt.

Slår historien fast

Studiet viser, at slædehunden adskiller sig fra de første hunde, som kom til Grønland for omkring 4000 år siden. Slædehunden stammer altså ikke fra dem. I stedet bragte inuitternes forfædre – det såkaldte Thule-folk – hundene med sig, da folket udvandrede fra Sibirien og endte i Grønland omkring 1200-tallet.

Der har tidligere været undersøgelser, som har peget i samme retning. Men det nye studie lægger i hidtil uset grad slædehundens historie fast.

Det fortæller den ph.d.-studerende fra Globe-instituttet på Københavns Universitet Tatiana Feuerborn, som har været en del af forskerholdet bag studiet.

- Fordi vi har de arkæologiske fund, kan vi ved at tage en prøve fra en knogle se unikke gener fra hunden på et meget specifikt tidspunkt. Det er ligesom at tage et billede. Der kan man se et specifikt øjeblik i fortiden i stedet for at gætte, hvad der skete. Så vi kan være ganske sikre på, at det, vi har kortlagt, er præcist, siger Tatiana Feuerborn.

LÆS OGSÅ Mistanke om blandede slædehunde breder sig til Qeqqa

Men at undersøge 922 arkæologiske fund, som ligger konserveret forskellige steder i verden er en besværlig og tidskrævende opgave, og det er også den primære grund til, at undersøgelsen har taget tre år.

Grønland har den reneste slædehund

Studiet har dog også undersøgt, hvordan leveforholdene er for slædehunden i dagens Arktis, hvor der er flere forskellige arter, som går ind under betegnelsen slædehund.

I den amerikanske stat Alaska er slædehunden i langt højere grad blevet blandet med andre hunderacer, og i Canada er der stort set ingen oprindelige slædehunde tilbage. Men i Grønland ser det bedre ud.

- Den grønlandske slædehund er stadig den, vi vurderer, som den reneste slædehunderace, hvilket er ret fantastisk. Der er i de seneste 2-300 år sket blanding med europæiske hunderacer, men på trods af det er det stadig den reneste slædehunderace, siger Tatiana Feuerborn.

LÆS OGSÅ Ny sag om blandede slædehunde

Hvor meget den grønlandske slædehund er blevet blandet med andre hunderacer i de seneste år, kan Tatiana Feuerborn dog ikke svare på, fordi man hidtil kun har undersøgt en lille del af slædehundens DNA.

Hun fortæller dog, at man i talende stund er i gang med at undersøge det samlede DNA for netop at kunne besvare spørgsmålet om, hvorvidt slædehunden i nyere tid er blevet blandet med andre racer og i så fald hvor stort et omfang, det er sket.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt