Jagtsæsonen nærmer sig: Skyd ikke rensdyr med GPS-halsbånd
Jagtsæsonen for rensdyr skydes i gang på torsdag – 1. august.
Men i området omkring Kangerlussuaq og Sisimiut skal jægere gerne tage et ekstra kig på rensdyrene, før de trykker på aftrækkeren.
For Grønland Naturinstitut har i løbet af foråret nemlig mærket en række rensdyr i området med GPS for på den måde at kunne følge deres færden og blive klogere på deres fysiske tilstand.
Det fortæller Fernando Ugarthe, der er afdelingschef for afdelingen for pattedyr og fugle.
- De har hvert sit halsbånd, der sender deres position flere gange om dagen. Så vi har et kort over Kangerlussuaq-området, hvor vi kan se, hvor rensdyrene er og har været de seneste måneder.
Og det giver forskerne værdifuld viden, fortæller han.
- Vi kan se, hvor aktive de er, hvordan de foretrækker at spise, hvilke områder de samler sig i og hvornår de begynder at vandre. Det giver os en hel masse information.
Skyd ikke dyr med halsbånd – men gerne dyr med øremærker
Grønland Naturinstitut har i alt sat halsbånd på 40 rensdyr, og de er nemme at se.
Og det er vigtigt, at man ikke skyder de rensdyr, der har halsbånd på, forklarer Fernando Ugarthe.
- Man må helst ikke skyde rensdyr med halsbånd, for disse halsbånd skal fungere i tre-fire år, så vi kan få en masse informationer om rensdyrene. Hvis man skyder dem, mister vi vores mulighed for at lære om dem. Der er rigtig mange rensdyr, så det skulle være muligt at finde et rensdyr uden halsbånd.
Forskerne har samtidig mærket 38 rensdyr med øremærker. Disse må til gengæld gerne skydes.
Naturinstituttet vil dog meget gerne have øremærkerne tilbage. Det gælder også halsbåndene, hvis man ved en fejl kommer til at skyde et rensdyr med halsbånd. Derudover vil forskerne også meget gerne have dyrets nederste fortænder eller underkæben.