Jagtsæsonen nærmer sig: Skyd ikke rensdyr med GPS-halsbånd

Grønlands Naturinstitut har mærket en gruppe rensdyr med GPS for at blive klogere på deres færden i området ved Kangerlussuaq og Sisimiut. Derfor skal jægere helst ikke skyde rensdyr med halsbånd, lyder det.
Hvis du fra 1. august begiver dig på rensdyrjagt i områderne omkring Kangerlussuaq og Sisimiut, skal du holde ekstra godt øje med, om rensdyrene har et gult halsbånd på. I så fald må du nemlig ikke skyde dyret. Foto © : Envato Elements
Skrevet af Thor Bill
26. juli 2024 09:02

Jagtsæsonen for rensdyr skydes i gang på torsdag – 1. august.

Men i området omkring Kangerlussuaq og Sisimiut skal jægere gerne tage et ekstra kig på rensdyrene, før de trykker på aftrækkeren.

For Grønland Naturinstitut har i løbet af foråret nemlig mærket en række rensdyr i området med GPS for på den måde at kunne følge deres færden og blive klogere på deres fysiske tilstand.

Det fortæller Fernando Ugarthe, der er afdelingschef for afdelingen for pattedyr og fugle.

- De har hvert sit halsbånd, der sender deres position flere gange om dagen. Så vi har et kort over Kangerlussuaq-området, hvor vi kan se, hvor rensdyrene er og har været de seneste måneder.

Halsbåndene er gule og bør være lette at se på rensdyrene. Øremærkerne kan være sværere at få øje på. Foto © : Grønlands Naturinstitut

Og det giver forskerne værdifuld viden, fortæller han.

- Vi kan se, hvor aktive de er, hvordan de foretrækker at spise, hvilke områder de samler sig i og hvornår de begynder at vandre. Det giver os en hel masse information.

Skyd ikke dyr med halsbånd – men gerne dyr med øremærker

Grønland Naturinstitut har i alt sat halsbånd på 40 rensdyr, og de er nemme at se.

Og det er vigtigt, at man ikke skyder de rensdyr, der har halsbånd på, forklarer Fernando Ugarthe.

- Man må helst ikke skyde rensdyr med halsbånd, for disse halsbånd skal fungere i tre-fire år, så vi kan få en masse informationer om rensdyrene. Hvis man skyder dem, mister vi vores mulighed for at lære om dem. Der er rigtig mange rensdyr, så det skulle være muligt at finde et rensdyr uden halsbånd.

Forskerne har samtidig mærket 38 rensdyr med øremærker. Disse må til gengæld gerne skydes.

Naturinstituttet vil dog meget gerne have øremærkerne tilbage. Det gælder også halsbåndene, hvis man ved en fejl kommer til at skyde et rensdyr med halsbånd. Derudover vil forskerne også meget gerne have dyrets nederste fortænder eller underkæben.

Hvordan skal du forholde dig?

Hvis du ved et uheld kommer til at skyde et rensdyr med halsbånd, skal du indlevere halsbåndet og dyrets nedre fortænder og/eller underkæbe.

Hvis du skyder eller finder et kadaver af et dyr med øremærke, skal du indlevere øremærket og dyrets nedre fortænder og/eller underkæbe.

Hvis du ser et dyr med øremærke og kan læse nummeret, skal du sende nummeret og dyrets position til tuttu@natur.gl

Halsbånd, øremærker og fortænder/underkæbe kan indleveres til enten Grønlands Naturinstitut, Qeqqata Kommunia Servicecenter eller den lokale jagtbetjent.

Kilde: Grønlands Naturinstitut