Sker der overbetaling?

IA’s folketingsmedlem Sara Olsvig stiller nu spørgsmål til sundhedsminister Astrid Krag, for at finde ud af om Selvstyret faktisk opkræves overbetaling for grønlandske patienter, der behandles i Region Hovedstaden og på Rigshospitalet.
Skrevet af Karsten Sommer
23. oktober 2011 15:56

Sagen drejer sig om, at alle grønlandske patienter der sendes her fra landet til behandling i Region Hovedstaden, i dag bliver kategoriseret som patienter, der skal have såkaldt "højt specialiseret behandling" - dvs. behandling for alvorlige sygdomme.

For patienter i den kategori kan sygehuse i Danmark nemlig beregne en takst, der er langt højere end den takst, der bruges for patienter med mere almindelige sygdomme.
Og det på trods af at det langtfra er alle grønlandske patienter, der kræver den såkaldte "højt specialiserede behandling".

Sara Olsvig mener at det har til konsekvens, at Selvstyret betaler 15-20 mio. kr. for meget til Region Hovedstaden hvert år. Oveni det beløb kommer Selvstyrets udgifter til transport af patienter fra Grønland til Danmark og retur. Det mener Sara Olsvig ikke er i orden:

- Det vil være mere fair at Selvstyret betaler det samme for grønlandske patienter som de danske regioner betaler, når de sender deres patienter til andre regioner i Danmark, siger hun.

Sara Olsvig har derfor bedt sundhedsminister Astrid Krag om en redegørelse for reglerne om betaling, samt en oversigt over antallet af patienter, der i 2010 har modtaget behandling på det såkaldte "høje specialiseringsniveau" og antallet af patienter, der er blevet behandlet for mere almindelige sygdomme.

Formålet er at få etableret en mere fair betalingsordning mellem Region Hovedstaden og Selvstyret.