Skatten deler vandene

Selv om der i denne valgperiode er blevet gennemført en reform af skatten, der blandt andet har haft betydning for rentefradraget og har betydet, at landsskatten er blevet nedsat med 1 %, så er det ikke enighed der præger koalitionen på det område.
Skrevet af Peter Troelsen
10. marts 2013 12:55

Som det har været tilfældet i flere år er det ambitionerne hos IA, at få indført en progressiv beskatning, helt som det er tilfældet i bl.a. Danmark og andre europæiske lande. Det falder ikke i god jord hos Demokraterne, og heller ikke hos det store parti i oppositionen Siumut er der nogen forståelse for tankerne fra IA.

-Vores ønske er at få indført en skattereform. Vi skal have omfordelt samfundets goder, så de der har den største indtægt også bidrager mest til den fælles kasse. På den måde kan vi tilgodese de svageste i samfundet, og det må være vores opgave, mener Kuupik Kleist.

Aleqa Hammond ser helt forkert ud i hovedet, når Kuupik Kleist taler om at omfordele samfundets goder. Det er ikke politik, der finder fodfæste hos Siumutpolitikerne.

-Det hjælper ikke spor at flytte pengene fra den ene lomme til den anden. Det er ikke det vi har brug for her i Grønland. Vi har et skattesystem, der fungerer glimrende, og de med de største indtægter bidrager jo allerede mere til fælleskassen end de med en mindre indtægt. De velstillede får ikke del i de sociale goder, vi har for at holde hånden under de svageste i samfundet, mener Aleqa Hammond.

Hos Demokraterne mener man, at skatten generelt er for høj her i landet set i forhold til de sociale ydelser, og det vil partiet gerne have gjort op med. Blandt andet ved hjælp af et beskæftigelsesfradrag, der tilgodeser folk i arbejde.

-Som det ser ud i øjeblikket kan det stor set ikke betale sig at sige ja til et lavtlønsarbejde i stedet for at være på offentlig forsørgelse. Det er fordi ydelserne til passiv forsørgelse er for høje her i landet. Vi skal have en gulerod til folk, der er på arbejdsmarkedet, ellers får vi aldrig fjernet de mennesker, der lever et helt liv på passiv forsørgelse. Det vil være gavnligt for samfundsøkonomien, og det vil være gavnligt for selvværdet hos de, der kommer i arbejde, fastslår Jens B. Frederiksen fra Demokraterne.