Skattelettelser deler vandene

Den politiske debat om Skatte- og Velfærdskommissionens anbefalinger blev her til eftermiddag skudt i gang i Landstingssalen. Et af stridspunkterne i diskussionen af nye store samfundsreformer er indkomstskatten. Mens Naalakkersuisut ønsker at sænke den - muligvis til 37 procent - Siumut afviser.
10. november 2011 17:07

Der skal flere penge i kassen og færre penge ud af den. Så enkelt er det langt henad vejen, mener Naalakkersuisut, når snakken går på, hvordan vi sikrer velfærden fremover. Og et af de instrumenter, som Naalakkersuisut vil spille på for at opnå det, er at sætte skatten på arbejde ned - meget muligt til 37 procent.

Det tror de på, vil gøre incitamentet til at arbejde større, da det så bedre kan betale sig.

Men den går Siumut ikke med til sådan umiddelbart, lød det i dag talerstolen i Inatsisartut. Her påpegede ordfører for Siumut, Jens Immanuelsen, at det vil betyde 3-400 millioner kroner færre i landskassen.

Til Radioavisen lyder udtalelsen fra Jens Immanuelsen:

- Hvis man vil sænke skatten, skal kommunerne høres, samtidig med at der skal findes andre indtægtskilder. Og her foreslår vi en virksomhedsskat for firmaer, der eventuelt skal udvinde mineraler. Her kan vi meget vel hente omkring 300 millioner kroner ind til landskassen.

Men her har Siumut misforstået noget, mener Naalakkersuisoq for Finanser, Maliina Abelsen:

- Hvis vi sænker sænker skatten til 37 procent, gør vi det fordi vi beskatter nogle andre områder. Så der bliver ikke et hul i kassen. Det handler om at vi laver et bredere beskatningsgrundlag. Så nogle af de arbejdsfri indtægter bliver beskattet. Men hvad der er helt rigtigt forstået er, at vi aldrig begynder at sænke skatten til 37 procent, før det er finansieret, slår Maliina Abelsen fast.

Selvom uenigheden hersker på tværs af tinget i et stort spørgsmål som dette, er det stadig vigtigt for Naalakkersuisut at arbejde for at opnå brede forlig, forsikrer hun:

- Det er meget, meget vigtigt, vi opnår brede forlig. Jeg synes vi skal prøve at slette vores partitilhørsforhold lidt mere, når vi snakker om de her udfordringer. Det er en fælles udfordring at få velfærd i fremtiden, for jeg er sikker på at oppositionen også gerne vil have velfærd i fremtiden, siger  Naalakkersuisoq for Finanser, Maliina Abelsen.