Skatteeksperter sætter minebranchen under lup

Der er bekymring om, Selvstyret er istand til at kontrollere multinationale selskabers pengestrøm, hvis der bliver storskalaprojekter i Grønland. Der bliver nu nedsat en ekspertgruppe, der skal kigge nærmere på den problemstilling.
Skrevet af Noah Mølgaard
21. december 2012 10:16

Folk er bekymret om multinationale selskaber flytter deres overskud til andre lande for at undgå selskabsskat. Den bekymring blev blandt andet sagt under høringsmøderne om London Minings store mineprojekt i Isukasia. Der er også kommet politisk bekymring om, hvorvidt Selvstyret er istand til at kontrollere en pengestrøm på milliarder af kroner.

Siumuts medlemmer af Inatsisartut Malik Berthelsen og Kim Kielsen udtrykker deres bekymring gennem et paragraf 37 spørgsmål.

- Naalakkersuisut er opmærksom på, at stigende aktiviteter på råstofområdet vil resultatere i øget behov for skattekontrol, skriver naalakkersuisoq for råstoffer Ove Karl Berthelsen i sit svar.

Han erkender dermed, at det nuværende resurser ikke magter kontrol af multinationaleselskaber.

- Naalakkersuisut har derfor besluttet at nedsætte en international ekspertgruppe, som skal give et bud på hvordan, siger Ove Karl Berthelsen.

Ekspert gruppen vil blive nedsat i 2013, og skal blandt andet skal kigge på om den nuværende skattelovgivning kan forhindre kreativ skattetænkning.