Skal vi have jobordning med Nunavut?

På onsdag vil Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen fremlægge en rapport om mulighederne for oprettelse af en jobordning hos vores frænder i Nunavut og Nunavik. Men det kan kun lade sig gøre, hvis Naalakkersuisut kan finde pengene.
Skrevet af Jette Andersen
20. november 2012 07:09

I forelæggelsesnotatet til fremlæggelsen i Inatsisartut på onsdag om en jobordning i Nunavut og Nunavik, skriver Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer Ove Karl Berthelsen, at redegørelsen belyser interessen hos Nunavut og Nunavik, for at indgå i et forpligtende samarbejde om en Nuna job ordning.

Departementet for Erhverv og Arbejdsmarked har i den forbindelse afholdt en række møder med Nunavuts administration, Nordjobb og en fokusgruppe bestående af unge grønlændere udpeget af ungdomsorganisationen Sorlak.

Konklusionen på disse møder har været, at der er en stor interesse for en Nuna job ordning hos Nunavuts administration, som er meget positivt stemt overfor ideen. Men dog ønsker de et endeligt pilotprojekt at tage stilling til, før forslaget lægges op på politisk niveau.

Den grønlandske ungdom er også interesseret, skriver Ove Karl Berthelsen i forelæggelsesnotatet.

Men det har vist sig, at det ikke er muligt at finansiere projektet via Nordisk Ministeråd, ligesom Nordjobb har afvist at finansiere en mulig ordning. Derfor har Naalakkersuisut udarbejdet et forslag til et pilotprojekt, der skal køre i to år, fra 2013, hvor ordningen kan testes.

Forslaget går på, at 15 unge grønlændere skal sendes til Nunavut og 15 unge fra Nunavut skal sendes til Grønland.

I kroner og ører vil pilotprojektet koste op mod 1,7 mio. kr. Penge, der skal findes andre steder end i landskassen.