Skal vi dele nordkommunen eller ej

Kandidaterne til Kommunalbestyrelsen fra Siumut i Qaasuitsup kommunia er splittet i forhold til spørgsmålet om kommunestørrelsen. Enok Sandgreen fra Aasiaat ønsker at kommunen skal dele op i to, mens Jess Svane ønsker at bevare kommunen, som den er i dag.
20. marts 2013 11:54

-Vi ønsker at kommunen deles i to, fordi borgerservicen er forringet, siger Siumuts kandidat til kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup kommunia, Enok Sandgreen fra Aasiaat, og han forklarer videre, at borgernes demokratiske rettigheder er blevet svækket, da administrationen ikke har formået at holde borgerne orienteret generelt om aktiviteterne i den store kommune.

Men hans partifælle, Jess Svane, går ikke til valg på for at dele kommunen i to. Han mener at det er op til den nye kommunalbestyrelse at beslutte sig om kommunestørrelsen skal revurderes.

- Det er ikke meldt klart ud fra Siumut, om kommunen skal deles i to eller ej. Vi synes, at den nye kommunalbestyrelse skal vurdere det arbejder, der indtil videre er ført i kommunen, og det er den nye kommunalbestyrelse, der skal afgøre om storkommunen skal fortsætte som den er, siger borgmester Jess Svane. Han opfordrer alle borgere og politikere til at diskutere, om vilkårene er forringet på grund af kommunesammenlægningen.

Også borgerne i Ilulissat er splittede i spørgsmålet om at dele Qaasuitsup Kommunia i to mindre kommuner.

- Jeg mener ikke at Qaasuitsup kommunia skal deles igen. Jeg tror at man må lade den og give det lidt mere tid for at samle kommunen. Og jeg tror også at samarbejdet over kommunen bliver bedre med tiden, siger Morten Vincentz Jørgensen. Abraham Andersen er lodret uenig.

- Jeg tror at det vil være bedre at dele kommunen op i to, for kommunen er også al for stor. Sammenlægningen kan mærkes i arbejdet på socialområdet og det har skabt stor arbejdsløshed, siger Abraham Andersen.

Inuit Ataqatigiit ønsker at storkommunen skal evalueres, hvor fordelene også skal bringes frem. Kattusseqatigiit Partiiat har forslag til hvordan Qaasuitsup Kommunia kan deles op i mindre kommuner, og Atassut går til valg på at få kommunen delt op, mens Demokraterne ser potentialer i storkommunen.

Det er journalistelev Susanne Karlsen, der stod for indslaget.