Skal du flyve til Grønland? Nye indrejseregler træder i kraft i dag

Nu skal du være færdigvaccineret for at komme ind i Grønland, hvis du ikke bor i landet.
København er det eneste sted, hvorfra man kan rejse til Grønland.
Skrevet af Malik Brøns
10. august 2021 12:42

I dag tirsdag træder der nye indrejseregler i kraft.

Det betyder, at hvis du ikke har adresse i Grønland, så skal du være færdigvaccineret før, du træder ind i flyet i Københavns Lufthavn. 

København er det eneste sted, hvorfra man kan rejse til Grønland. 

Indtil i dag har alle, der rejser ind i landet skullet vise en negativ coronatest, der er max 48 timer gammel - men hvis du ikke bor i Grønland, så er det altså ikke nok længere: Nu skal du vise dokumentation for, at du er færdigvaccineret ved check in.

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

Reglen gælder, hvis du er 18 eller derover. Og alle skal stadig vise en negativ coronatest, der er max 48 timer gammel for at få lov at gå ombord i flyet. 

Hvis du er mellem to og 17 år skal man bare vise negativ coronatest.

Hvis du bor i Grønland

Hvis du har adresse i Grønland, så skal du ved check in som noget nyt vise dokumentation for din bopæl plus en negativ coronatest.

Ifølge Selvstyret så forstås en bosiddende person som en, der har fast adresse i Grønland. Definitionen kan også være, at du flytter til Grønland, eller at du drager afsted mod Grønland for at arbejde i en længere periode.

Hvis myndighederne har oplyst dig om, at du har været i risiko for at blive smittet, fordi en nær kontakt er blevet smittet en uge før turen til Grønland, så skal du vise TO negative coronatests, inden du stiger på Air Greenlands fly.

Den første test skal være taget fire dage efter kontakten med den smittede, den næste test skal være taget to dage efter den første test.

Og så skal du ikke glemme at udfylde Sumut-blanketten.

Femdagestest i Grønland eller ej?

Hvis man er 12 år eller ældre, så skal man huske mundbind eller visir i lufthavnen og i flyet.

Men hvis man har nedsat bevidsthedsniveau, fysiske eller mentale svækkelser eller andet, der gør, at man ikke er i stand til at bære mundbind eller visir, så behøver man ikke at bruge det.

LÆS OGSÅ To indlagte og omfattende smittespredning i Sisimiut

Når man har været igennem de mange krav og endelig kan sætte fødderne på den grønlandske klippegrund, så er der stadig ting at huske på, hvis du er kommet hjem og ikke er færdigvaccineret:

Du må ikke må deltage i forsamlinger, arrangementer eller andre begivenheder, før du har fået en negativ coronatest fem dage efter indrejse. 

Det gælder både indendørs, udendørs, offentlige og private forsamlinger, arrangementer og begivenheder. Men det er tilladt at smutte ned til testcenteret.

Børn under to år behøver ikke at blive testet.

Særlige regler for dem, der tidligere har været smittet

Nu er der også særlige regler for personer, som tidligere har været coronasmittet.

Du kan vise dokumentation for en positiv PCR-test, som er mindst 14 dage g højst 12 uger gammelt før afrejse.

Hvis man viser den dokumentation, så bliver man opfattet som færdigvaccineret.

Alle de nye coronaregler gælder til og med tirsdag 24. august.