Sjette gang et landsstyremedlem går

23. august 2005 14:52

Med Rasmus Frederiksens afgang er det sjette gang siden valget i december 2002, at et landsstyremedlem enten selv går eller bliver tvunget til at forlade posten. Og i langt de fleste tilfælde blev politikerne nødt til at gå på grund af en eller anden skandale.

De fleste sager har fundet sted, mens IA og Siumut har været i landsstyrekoalition siden efteråret 2003. Den tredje koalition siden valget.

Det første landsstyremedlem, der ryger ud, er Siumuts Ruth Heilmann. Hun bliver ikke genudnævnt som landsstyremedlem for familieområdet, hvor hun sad i den daværende Siumut-Atassut koalition. Og der kommer ikke nogen forklaring til offentligheden.

Den nye koalition er dog ikke mange måneder gammel, før det første landsstyremedlem må træde tilbage på grund af en skandale. I december 2003 må Mikael Petersen fra Siumut forlade sin post på grund af spirituskørsel.

Han bliver i januar 2004 erstattet af partifællen Jens Napaattooq, der dermed overtager bolig- og infrastrukturområdet.

Napaattooq holder dog kun i halvandet år. Tidligere på sommeren må han gå af på grund af frådset med repræsentationskontoen. Og landsstyreformand Hans Enoksen må midlertidigt overtage området.

Også fiskeri- og fangstområdet har været i søgelyset. I november sidste år må Siumuts Simon Olsen forlade posten.

Det sker efter massivt pres fra både oppositionen, koalitionspartneren IA og fra Siumuts bagland.

I flere år havde direktoratet smølet, når det gjaldt om at få kradset penge ind fra fiskere, fangere og landmænd, der har lånt penge fra en særlig erhvervsstøtteordning ESU. Og efter en særdeles krads kritik fra både landstingets revisionsudvalg og revisionsfirmaet Deloitte, valgte Simon Olsen at gå af.

Han bliver så afløst af partifællen Rasmus Frederiksen, der nåede at få godt ni måneder på posten, før også han måtte gå af. Der var igen rod med pengesagerne, men denne gang gjaldt det repræsentationskontoen.

Et landsstyremedlem forlader dog sin post på grund af politiske uenigheder med landsstyreformanden.

Efter at have tabt valget om formandsposten i Siumut til Hans Enoksen vælger Jørgen Wæver Johansen i april at stoppe som landsstyremedlem for selvstyre, råstoffer og justitsvæsen.

Han bliver i første omgang afløst af Tommy Marø, men umiddelbart efter bliver kabalen lavet om igen, så Hans Enoksen også overtager dette område, mens Marø overtager familie- og justitsområdet.