Siumuts landsmøde bliver udskudt og ikke digitalt

Hovedbestyrelsen besluttede i maj at holde det kommende landsmøde i Siumut digitalt og uden diskussioner om partiets fremtid, men det droppes efter pres fra lokalafdelinger.
Billede fra Siumuts landsmøde i Sisimiut i 2017.
Billede fra Siumuts seneste landsmøde i Sisimiut i 2017. Arkivfoto. Foto © : Qanorooq
Skrevet af Jens Betak
22. juni 2020 15:56

Medlemmerne af Siumut skal alligevel ikke tænde et webcam for at deltage i årets landsmøde.

Det står klart, efter at partiet i weekenden holdt et møde, hvor der var bred enighed om, at landsmødet ikke skal foregå digitalt.

Det fortæller flere medlemmer af partiet til KNR - blandt andre Inga Dora G. Markussen, der er formand for Siumut i hovedstaden.

- Vores ønske er blevet hørt af hovedbestyrelsen, og nu afventer vi at få et udkast til en dato for, hvornår vi kan afholde landsmødet, siger Inga Dora G. Markussen fra Siumut Nuuk.

25. maj meddelte partiets hovedbestyrelse ellers, at bestyrelsen havde besluttet at forkorte landsmødet fra tre dage til en enkelt dag.

LÆS OGSÅ Formandsvalg i Siumut skal være digitalt

Meldingen var, at landsmødet skulle holdes digitalt, og at diskussioner om partiets politiske målsætninger for de kommende år blev udskudt til 2021, men at formandsvalget skulle gennemføres som planlagt.

Det har dog mødt kritik fra lokalafdelinger fordelt over hele landet, og efter weekendens møde i partiet står det klart for hovedbestyrelsen, at planen om et kort, digitalt møde må skrottes.

Kampvalg

Der er da også flere ting, som partiets medlemmer skal tage stilling til.

Eksempelvis er der lagt op til kampvalg om topposten i partiet, hvor medlemmerne skal tage stilling til, om Kim Kielsen fortsat skal være formand, eller om Vivian Motzfeldt eller Erik Jensen skal tage over.

Samtidig udløber partiets treårsplan for, hvilken retning partiet skal bevæge sig i, som partiet vedtog ved det seneste landsmøde i 2017.

Kritikken fra lokalforeningerne har blandt andet gået på, at man ikke kan vælge mellem formandskandidaterne, når man ikke samtidig har en debat om, hvad partiet skal opnå i de kommende tre år.

LÆS OGSÅ Siumuts lokalafdelinger: Udskyd landsmødet til efteråret

- Det er der, vi drøfter udviklingen i samfundet og sætter vores politiske målsætninger, og når vi har drøftet det politiske indhold, vælger vi en formand og hovedbestyrelse. Så vi er rigtig glade for, at vores ønske nu er blevet hørt af hovedbestyrelsen, siger Inga Dora G. Markussen.

Hovedbestyrelsen har dog ikke taget den endelige beslutning om at udskyde landsmødet. Bestyrelsen vil vente, til der er fundet en ny dato, hvor partiet kan samles fysisk og diskutere partiets fremtid.