Siumutkandidat vil se på handicappedes forhold

Det er alt for længe siden, der er nogen der har kigget på lovgivningen på handicapområdet. Ikke siden 1994 har der været ændringer af loven på det område, og i de små 20 år der er gået siden, er der sket kæmpestore ændringer på området. Det skal der nu kigges nærmere på mener Martha Lund Olsen, der stiller op til valget for Siumut.
Skrevet af Peter Troelsen
05. februar 2013 09:12

Personer med handicap kan få et glimrende liv, hvis de får brugbar træning gennem hele livet, men det kniber med den slags her i landet. Blandt andet er der slet ikke lavet tiltag, der kan sikre bedre indlæring for de handicappede, hvis indlæringsevne er i top, når de når hen sidst i teenageårene. Martha Lund Olsen foreslår at der laves fx højskoler, der kan sikre den optimale indlæring af folk med handicap. Også boformerne for landets handicappede kan blive meget bedre, og der bør gøres noget så hurtigt som muligt.

-Langt de fleste handicappede er i dag nødsaget til at bo i kollektiver eller boenheder, hvor de ofte bor størstedelen af deres liv. Da disse boliger ofte er 4 rums eller 5 rums lejligheder – er de handicappede ofte henvist til at bo i 7-8 m2 små værelser med fælles bad/toilet, køkken og stue, stort set hele livet. Det er ikke et værdigt liv, derfor kan man ikke sige at vi behandler vores borgere med særlige behov som ligeværdige borgere, fastslår Martha Lund Olsen.

Martha Lund Olsen langer også ud efter indsatsen for de langtidsledige i Grønland. Der er desværre en tendens til, at de lige så stille glider over på førtidspension, og bliver parkeret der resten af livet. Det kan Grønland ikke være bekendt og det er heller ikke økonomisk fornuftigt, hverken på kort eller på langt sigt.

- Gennem meget bedre indsats på arbejdsmarkedskontorerne skal de i aktivering, ofte i særligt tilrettelagte aktiveringstilbud, hvor arbejdet med dem tager udgangspunkt i ressourcevurdering og med udgangspunkt i de barriere de i dag har. Det vil kræve en stor indsats landet over, gennem etablering af aktiverings og arbejdscentre, men på langt sigt vil det gavne samfundsøkonomien, da indsatsen også vil mindske den negative sociale arv, forklarer Martha Lund Olsen.