Siumutkandidat: Selvstyret skal lave mineselskab

Hvis Grønland skal tjene rigtigt mange penge på og samtidigt bestemme over minesektoren er det nødvendigt at man får lavet et mineselskab. Det mener Siumuts kandidat til Inatsisartut-valget Kenneth Rasmussen.
Skrevet af Peter Troelsen
04. februar 2013 10:47

Globalt set er det en kutyme, at man gennem lobbyarbejde finder frem potentielle investorer og/eller låner kapital hos internationale pengeinstitutter mv. til etablering af store selskaber, der skal agere og handle på internationale præmisser. Det er også set før, at Selvstyret låner kapital til etablering af, for eksempel, vandkraftværker.

-Ja, det kommer til at koste, at få investorer til at skyde kapital ind til etableringen af mineselskabet, og ja, det kommer også til at koste, hvis vi skal låne kapital fra internationale pengeinstitutter, men vi skal ikke tage fejl af de enorme rigdomme vi råder over, og på længere sigt, er det bedre for os, hvis overskudet altså tilfalder os, folket, mener Kenneth Rasmussen.

Både i Danmark og i Sverige er der succesrige eksempler på statsejede selskaber indenfor den sektor. I Danmark har DONG Energy, der beskæftiger omkring 5.400 ansatte og omsatte for 56,8 mia. kr. i 2011. Overskuddet i 2011 var på 2,9 mia. kr. I Sverige er det LKAB, der omsatte for 27 mia. kr. i 2011 og havde et overskud på 13 mia. kr. i 2011.

- Mineselskabets efterforskning og udvinding af råstoffer, vil give et positivt afkast på resten af samfundet, idet selskabets omsætning vil øge landets BNP og blandt andet være med til at finansiere samfundets vitale infrastrukturale behov i fremtiden. Grønlænderne skal være de første til at bisætte mineselskabets arbejdspladser. Selskabet skal også være med til at øge den lokale kompetence indenfor alle erhvervsgrene i Grønland, forklarer Kenneth Rasmussen.