Siumutkandidat kalder ledighedstallene misvisende

Når man kigger på ledighedstallene fra Grønlands Statistik viser de kun antallet af ledige i Grønlands byer. Der er ikke nogen indikation på, hvor mange ledige der er blandet de 15 % af landets befolkning, der bor i bygderne. Det skal der rådes bod på mener Vittus Qujaukitsoq, der stiller op for Siumut.
Skrevet af Peter Troelsen
07. februar 2013 12:16

Hvis man holder sig til tallene fra landets fire kommuner, så er der i alt 4.137 indbyggere i Grønland der ufrivilligt har plads udenfor arbejdsmarkedet. De tilsvarende tal fra Grønlands Statistik er på 3.169, en forskel på godt 20 %. Disse tal er endda kun opgjort blandt folk, der ikke deltager i kurser eller anden aktivering, så det reelle antalledige her i landet er meget højere.

-Jeg mener, at der er grund til tvivle effekten af ledighedsbekæmpelsen, da indsatsen kun er forbeholdt byerne. En stor del af de berørte ledige bliver ikke inddraget, eller får mulighed for at komme i betragtning. Når bygderne ikke indgår i strukturovervågningen, må stor del af ledighedsbekæmpelsesindsatsen være forgæves. Dermed opnår man ringere effekt, og bygderne endnu engang henvist til armod, fastslår Vittus Qujaukitsoq.

Det nyvalgte Inatsisartut står overfor et meget stort problem, når der i fremtiden skal aftales politik på arbejdsmarkedet. Der er behov for langsigtede løsninger, og arbejdsløshedsbekæmpelsen bliver den måske allervigtigste udfordring for de nyvalgte politikere.

-Det er ikke noget nyt, at afgående Naalakkersuisut ikke på nogen måder har prioriteret bygderne. Jo længere tid, der går uden at inddrage bygderne og bygdebefolkningen, jo tungere bliver det at løfte dem i niveau. De har krav på samme service og bevågenhed, og bør have samme muligheder som resten af befolkningen. Giv dem noget ansvar. Forvent noget mere af dem, opfordrer Vittus Qujaukitsoq.