Siumut vil flytte arbejdspladser og uddannelser fra hovedstaden

Både arbejdspladser og uddannelser skal flyttes fra Nuuk, hvis det står til Siumut. Demokraterne savner svar på, hvordan det skal løses økonomisk.
- Handelsområdet bør flyttes til Sydgrønland, de højere uddannelser - altså Ilisimatusarfik - bør ligge i Nuuk, Jern- og Metalskolen bør ligge i Sisimiut, og så ligger SPS - altså pædagogområdet i Ilulissat, siger Erik Jensen, formand for Siumut. Foto © : KNR / Malik Brøns
24. februar 2021 04:37

Det bugner med udvikling og arbejdspladser i Nuuk. Udviklingen skal bevares, men hovedstaden har så meget, at der godt kan deles ud til resten af landet.

Sådan lyder et udspil fra Siumut, der foreslår flere forskellige udflytninger - blandt andet på uddannelsesområdet.

- Handelsområdet bør flyttes til Sydgrønland, de højere uddannelser - altså Ilisimatusarfik - bør ligge i Nuuk, Jern- og Metalskolen bør ligge i Sisimiut, og så ligger SPS - altså pædagogområdet - allerede i Ilulissat, siger Erik Jensen, formand for Siumut.

LÆS OGSÅ Siumut vil udskyde afklaring om Kuannersuit til efter valget

Ud over uddannelsesområdet ser Siumut også andre ting, der kan rykkes ud af Nuuk.

- Det giver måske bedst mening, at landbrugs- og fåreholderområdet bliver styret nede fra sydkommunen, siger Erik Jensen, som også mener, at det giver bedre mening, hvis kommunerne står for at tildele arealer uden for byzoner til offentlige myndigheder og virksomheder. 

Han siger dog, at man gerne vil tale nærmere med kommunerne om, hvor det giver bedst mening at flytte arbejdspladser ud til kysten.

Demokraterne er ikke enig

Siumuts forslag møder ikke opbakning fra Demokraterne. Den tidligere koalitionspartner mener ikke, at arbejdspladser, der allerede eksisterer, skal flyttes nogen steder hen.

I stedet mener partiet, at der bør gives håndslag på, at fremtidige arbejdspladser skal placeres på kysten, hvis det er muligt.

- Vi er nødt til at tænke smartere. I stedet for at flytte eksisterende arbejdspladser, giver det langt mere mening at sørge for, at kommende offentlige arbejdspladser bliver placeret i andre byer end Nuuk, siger Jens-Frederik Nielsen, formand for Demokraterne.

I øvrigt savner Demokraterne, at Siumut sætter nogle tal på, hvad det vil koste at flytte arbejdspladserne ud af hovedstaden.

LÆS OGSÅ Udflytning af arbejdspladser kan koste halv milliard

Jens-Frederik Nielsen henviser til, da de daværende Siumut-borgmestre i 2016 ville flytte 600 offentlige arbejdspladser ud af Nuuk.

Dengang vurderede et revisionsfirma, at ville koste en halv milliard kroner over fire år.

Erik Jensen anerkender dog ikke, at Siumuts nuværende udflytningsplaner vil koste penge. Tværtimod.

- Det er en investering i fremtiden og ikke en udgift, som Demokraterne lægger op til. Det er en investering, som de siger nej til, men vi siger ja til udvikling at kysten, og de arbejdspladser, der bliver skabt kan jo sagtens igangsættes, uden at det vil koste så meget, som man lægger op til. Jeg kigger på muligheder - ikke på begrænsninger, som nogle prøver at gøre det op til, siger Erik Jensen.