Siumut vil ændre tidszonen - igen

Der er for mange borgere, der er negativt ramt af den nye tidszone, mener koalitionspartiet, der nu vil rulle tidsændringen tilbage. Samtidig vil Siumut også have afskaffet sommertid med det samme.
Grønland skal skifte tidszonen tilbage igen til UTC -3, hvis det står til koalitionspartiet Siumut, der har sendt et lovforslag i høring. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen
17. juli 2024 07:31

Det er kun lidt over et år siden, at Grønland skiftede tidszone fra UTC-3 til UTC-2.

Men nu vil Siumut have tidsændringen rullet tilbage igen.

Derfor har koalitionspartiet nu sendt et nyt lovforslag i høring, der går ud på at skifte tidszonen tilbage til UTC-3.

- Det har efterfølgende vist sig, at en del borgere oplever den nye tidszone som problematisk, står der i høringsmaterialet til lovforslaget.

Siumut var ellers med til at vedtage tidsændringen i 2022. Det skete med et ønske om at komme en time nærmere Danmark og Europa, som eksempelvis kan være gavnligt i forhold til handel. 

Men nu har de altså ændret mening, fortæller forslagsstiller fra Siumut, Karl Tobiassen.

- Ja, det er rigtigt, at vi var enige i, at tidszonen skulle ændres. Men efter vi har fået så mange henvendelser fra folk, der har oplevet det negativt, har vi besluttet at lave et nyt lovforslag om at vende tilbage til den gamle tidszone, som vi var vant til.

Karl Tobiassen fra Siumut har fået flere henvendelser fra folk, der har oplevet problemer med den nye tidszone. Derfor vil Siumut nu have den gamle tidszone tilbage. Foto © : Johannes Olsen

I foråret førte influencer Qupanuk Olsen an med kritik af den nye tidszone og lavede en underskriftsindsamling for at få den gamle tidszone tilbage. Det lykkedes hende at skaffe omkring 2.700 underskrifter, der blev afleveret til naalakkersuisut.

Samtidig var der også flere positive røster fremme fra folk, der var glade for den nye tidszone. Blandt andet fra flere sportsfolk, der har været glade for at få flere lyse dagtimer.

Men i Siumut har man altså valgt at lytte til kritikerne af den nye tidszone.

- Selvfølgelig respekterer vi de folk, som er glade for ændringen. Men vi har lavet lovforslaget på baggrund af de mange negative henvendelser, siger Karl Tobiassen.

Vil afskaffe sommertid med det samme

Siumut ønsker dog ikke kun at få den gamle tidszone tilbage. De vil samtidig have afskaffet sommertid med det samme. 

Men den ide er langt fra ny. 

Faktisk er det allerede vedtaget på forårssamlingen i Inatsisartut i 2019, at Grønland ikke længere skal have sommertid.

Det er dog endnu ikke blevet gennemført, fordi Grønland venter på, at EU også afskaffer sommertid. En beslutning, der har vist sig at trække ud i flere år.

Men nu må det være slut med at vente, mener Karl Tobiassen.

- I 2019 besluttede vi at afskaffe sommertid, når EU gør det. Men det sker ikke noget endnu, og vi vil ikke vente, derfor sender vi lovforslaget.

Tidszoner i Grønland

Næsten hele Grønland følger tidszonen UTC -2. 

Der er dog to undtagelser: 

Danmarkshavn (vejrstation) følger tidszonen UTC +0.

Pituffik Space Base følger tidszonen UTC -4

Hvis forslaget vedtages, vil det træde i kraft 27. oktober, hvor sommertid ophører.

I så fald skal uret så stilles to timer tilbage fra klokken 24:00 til klokken 22:00 og derefter forblive uændret.

Formanden for naalakkersuisut, Muté B. Egede (IA), udtalte til Sermitsiaq i slutningen af juni måned, at den nye tidszone skulle evalueres, før man kunne træffe yderligere beslutninger.