Politisk kommentator: Siumut valgte sikkerheden ved et bredt flertal

Siumut i Qaasuitsoq Kujalleqs fravalg af Enok Sandgreen og tilvalg af Ane Hansen som borgmester skyldes sandsynligvis sikkerheden ved at have et bredt flertal i en kommune med store udfordringer, vurderer politisk reporter på avisen AG.
Foto © : KNR
09. april 2017 14:36

Ønsket om stabilitet i kommunen er sandsynligvis det, der har fået fem siumutmedlemmer til at gå i koalition med Ane Hansen og Inuit Ataqatigiit i stedet for Siumuts egen Enok Sandgreen.

Det vurderer politisk reporter på avisen AG, Noah Mølgaard.

Fredag udråbte Enok Sandgreen fra Siumut sig til borgmester for Qaasuitsoq Kujalleq med et spinkelt flertal bestående af de syv nye kommunalbestyrelsesmedlemmer fra Siumut og det ene medlem fra Atassut, Naja Petersen.

LÆS OGSÅ Atassut føler sig holdt for nar af Siumut i Qaasuitsoq Kujalleq

Men mindre end et døgn senere underskrev fem af Siumutmedlemmerne og de 7 kommunalbestyrelsesmedlemmer fra Inuit Ataqatigiit en ny aftale, der bakkede op om Ane Hansen som borgmester med et flertal på 12 ud af 15.

- Ønsket om en stabil start og en stabil valgperiode har nok spillet en stor rolle, da siumutterne fik lavet en aftale med Inuit Ataqatigiit sent i går aftes, siger politisk reporter på avisen AG, Noah Mølgaard.

LÆS OGSÅ Manglende opbakning gav os chancen

Han peger på, at det kan være tidligere erfaringer med spinkle flertal, der har spillet en rolle i siumutternes valg. Det har blandt andet Jess Svane selv oplevet som borgmester, siger Noah Mølgaard.

Og han mener ikke nødvendigvis, at den kaotiske proces med at finde en ny borgmester giver problemer for kommunalbestyrelsen, snarere tværtimod, det er nemlig mere holdbart med et stort flertal, siger han.

LÆS OGSÅ Ane Hansen snupper borgmesterpost efter kaotisk forløb

- Jeg tror, at problemerne ville have været meget større, hvis det var lykkedes Enok Sandgreen at blive borgmester med et enkelt mandats flertal i kommunalbestyrelsen. Det er nemlig en meget sårbar situation, siger han.

Hvor stabil den nye koalition er kommer dog også an på, hvordan Enok Sandgreen vil forholde sig til den nye situation.

- Det kommer selvfølgelig an på, hvordan Enok Sandgreen tager det her nederlag, om han vil bekæmpe sin egen Siumutgruppe eller han tager det til efterretning, siger han.

LÆS OGSÅ IA tilbød hvad Naja Petersen bad om