Lufthavne: Siumut står fast på nybyggeri

Trods intern uenighed og kraftig kritik fra Partii Naleraq, skal lufthavnsbyggerierne til 3,6 mia.kr. sættes i gang, hvis det står til Siumut. De øvrige partier er stort set enige.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
21. april 2018 14:10

Lufthavne og landingsbaner fylder i valgkampen. Partii Naleraq er imod og internt i Siumut er der også modstand. 
Men det er formentlig ikke nok til at skubbe de igangsatte planer af landingsbanen.

Siumut slår i en pressemeddelelse fredag fast, at partiet ikke har rykket sig en tomme, når det drejer sig om at bygge lufthavnene.

Det sker som et signal til vælgere, der måtte være kommet i tvivl. Blandt andet fordi nogle af partiets kandidater i Qeqqata Kommunia har udtrykt skepsis over for planerne om at nedskalere Kangerlussuaq til en regional lufthavn.

LÆS OGSÅ Ny analyse afslører milliardbesparelse på nye lufthavne

Siumuts tidligere borgmester i kommunen, Hermann Berthelsen, har som sine personlige mærkesager at beholde Kangerlussuaq som atlantlufthavn og at anlægge en vej mellem Sisimiut og Kangerlussuaq. 

Men Kangerlussuaqs dage som udenrigslufthavn er talte, hvis det står til Berthelsens parti.

LÆS OGSÅ Ny analyse af lufthavne er lagt frem

- De to atlantlufthavne vi har brugt i henved 60 år, har på ingen måde været med til at forandre Vort Lands udvikling. Derfor må vi have en alternativ dialog med kommunerne for, at finde frem til et fremtidigt udviklingspotentiale for de to kommuner, skriver kandidat Jess Svane i pressemeddelelsen.

Tilbage i 2015 stemte alle partier, på nær Per Rosing Petersen fra Partii Naleraq, for en ny infrastruktur. Men i sidste måned sagde partiformand Hans Enoksen til avisen Sermitsiaq, at han nu var kommet i tvivl om samfundet havde råd. Samtidig efterlyste han regnestykket for de økonomiske konsekvenser. 

LÆS OGSÅ Mittarfeqarfiit er udelukket fra nye lufthavne

Overordnet set ud fra de øvrige partiers udmeldinger i valgkampen, er der dog ikke umiddelbar udsigt til at lufthavnsprojekterne bliver droppet. 

Med fredagens vælgermåling in mente tegner der sig et solidt flertal for lufthavnsplanerne fra Siumut, Inuit Ataqatigiit og Demokraterne. De tre partier får tilsammen knap 80 procent af vælgernes stemmer. Alle tre partier bakker op om planerne for den nye infrastruktur.