Siumut: For at redde landskassen må man tage det sure med det søde

Jens Immanuelsen, ordfører for Suimut, fremlagde, under sit oplæg ved andenbehandlingen af Finansloven i går, et forslag om at sætte skatteprocenten op med en procent.
23. april 2015 17:02

Hæv skatten med en procent, og brug pengene på sundhedsvæsenet, sådan sagde Jens Immanuelsen fra Siumut i sit oplæg under gårdsdagens andenbehandling af Finansloven.

 

Forslaget blev efterfølgende diskuteret heftigt af de fremmødte ordførere

 

Oppositionen var derimod bekymret, da en skattestigning vil ramme skævt.

 

- Lige nu så ser vi, at man presser nogle reformer igennem, hvor man har et tvivlsomt beregningsgrundlag - til gengæld så foreslår man så en skattestigning, og det vil ramme alle både den lavtlønnede SIK arbejder og direktøren, siger IA's Naaja Nathanielsen.

 

Hun understreger, at IA gerne vil være med til at lave en skattereform, hvor man blandt andet sikrer, at dem, der tjener mindst, får nogle lettelser i hverdagen, som gør, at det er attraktivt at være i arbejde. Så dem der tjener mindst, får mere ud af deres penge og forbruger dem her i landet.

 

- Men det her med bare at foreslå en procentskattestigning, der rammer alle i samfundet, synes vi, rammer skævt. Vi har brug for nogle social balancerede reformer, siger Naaja Nathanielsen.

 

De ekstra skattekroner skulle, ifølge Suimut ordfører Jens Immanuelsen, bevilges til sundhedsvæsenet.

 

Oppositionen mener, at en skattestigning på 1 procent, vil det går ud over de mindre bemidlede og jollefiskerne i Grønland. Vil i stadig fastholde jeres forslag, også hvis det går ud over de mindrebemidlede og jollefiskerne i Grønland:

 

- Sådan som Grønlands økonomi ser ud i dag, så er det svært at rette det op, derfor må man også tage det sure med de søde, siger Jens Immanuelsen.

 

Han tilføjer, at Suimut inden behandlingen af Finansloven i går ikke havde forhørt sig med de andre koalitionspartier.

 

Foruden skattestigningsforslaget blev det også foreslået fra Siumut, at man laver en afgiftbelægning på makrelkvoten, og en ændring af Nukissiorfiits låneaftale med Landskassen.

 

I radioavisen fik vi onsdag sagt, at forslaget kom fra Naalakkersuit, den oplysning var en misforståelse. Vi beklager fejlen.