Siumut raser over helligdagslukket testcenter: Døren er åbnet på vid gab for corona

Testcenteret er lukket, fordi personalet skal holde ferie, siger naalakkersuisoq for sundhed. Der er dog åbent i hverdagene mellem jul og nytår.
Vivian Motzfeldt er næstformand i Siumut. Foto © : KNR / Malik Brøns
22. december 2021 05:48

Rettelse: Artiklen er opdateret med oplysning om, at testcenteret er åbent i hverdagene mellem jul og nytår. Tidligere stod der, at der var lukket i hele julen. KNR beklager fejlen.

Bekymrende og uacceptabelt. 

Det siger Siumuts næstformand Vivian Motzfeldt om det julelukkede testcenter i Nuuk.

Testcenteret har lukket 24. december, 25. december, 31. december og 1. januar. 26. december er der åbent i to timer.  

Sagen kort

Testcenteret i Nuuk har lukket 24. december, 25. december, 31. december og 1. januar. 

26. december er der åbent i to timer fra 10-12.

27. december til og med 30. december er der åbent fra 8-13. 

Normalt skal rejsende, der ikke er færdigvaccinerede, vise en negativ coronatest ved check in i lufthavnen.

Men fordi testcenteret er lukket, skal rejsende ikke vise negativ test frem til og med 3. januar. 

Og det er et problem, vurderer Siumut. For smittetallet er rekordhøjt. Derfor har Naalakkersuisut bestemt, at alle, der skal ombord på et Air Greenland-fly, skal være enten færdigvaccineret eller vise en negativ coronatest, der er max 48 timer gammel ved check in.

Og det kan blive ganske svært at skaffe en negativ test, når testcenteret er lukket i helligdagene. Til gengæld har Selvstyret besluttet, at rejsende i perioden fra og med 25. december til og med 3. januar ikke behøver at vise sådan en ved check in.

Personale skal holde ferie

Det er bare ikke godt nok, mener Siumut, der kalder det for ”uhindret rejseaktivitet mellem jul og nytår”.

- Mens resten af verden har travlt med at stramme op på coronarestriktioner, går naalakkersuisut den stik modsatte vej. Her i juletiden, som er en af de mest rejseintensive perioder, er restriktionerne nu droppet, meddeler Vivian Motzfeldt i en pressemeddelelse. 

- Med den fremgangsmåde er døren ikke bare på klem for, at corona kan spredes vidt omkring. Døren er åbnet på vid gab, siger hun.

- Derfor er de initiativer, der nu er lagt op til i perioden mellem jul og nytår, efter vores opfattelse helt utilstrækkelige.

-  Det bekymrende og uacceptabelt, at tøjlerne slippes for Nuuks vedkommende. Det er naalakkersuisuts opgave at sikre en sammenhængende indsats for at monitorere og holde sygdommen under kontrol.

LÆS OGSÅ Fra 25. december til 3. januar: Rejsende fra Nuuk behøver ikke test

Grunden til at testcenteret er lukket i helligdagene er, at personalet skal holde ferie. Det siger Kirsten Fencker (Naleraq), der er naalakkersuisoq for sundhed, til KNR. 

- Personalet i sundhedsvæsenet er reduceret, da mange holder juleferie. Derfor har vi taget beslutningen for at bruge ressourcerne på de syge, siger hun. 

Folk kan stadig rejse

Hun ved ikke hvad, dem, der får akut brug for en test i helligdagene, skal gøre. Men hun vil undersøge det, siger hun. 

Hvis man ikke er færdigvaccineret, når man skal rejse, skal man gå direkte i karantæne, når man ankommer til sin destination. Og man skal blive i karantæne, indtil man får svar på en negativ coronatest. Hvis ikke man kan blive testet på destinationen, skal man være isoleret i 14 dage. 

- Som vi tidligere har sagt, så vurderer vi hver dag, om bekendtgørelserne skal strammes eller lempes. Og jeg kan nævne, at vi i dag har genvurderet bekendtgørelserne, siger Kirsten Fencker. 

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

- Den allerbedst tænkelige ville være, hvis man kunne teste i alle byer og få svar indenfor 48 timer. Men fordi landet er så langstrakt, og fordi der er personalemangel i sundhedsvæsenet, har vi udformet bekendtgørelsen på en måde, så borgerne stadig har mulighed for at rejse.