Siumut-ordfører på øretævernes holdeplads

Karl Kristian Kruses politiske motiver er til debat med forslaget om indskrænkede forvaltningsområder og frit bygdefiskeri efter hellefisk, som han selv profiterer af.
11. juli 2014 15:03

Siumuts politiske ordfører fik med mindst mulige flertal vedtaget sit forslag på Inatsisartuts forårssamling.

Og det har fået biologer, organisationer og selv hans partifælle Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Finn Karlsen, til at råbe vagt i gevær, og stille spørgsmål til hans habilitet som politiker.

Det antydes faktisk direkte fra flere sider, at han har mistet den følsomme balance mellem som politiker at varetage almenvellets interesser og så sine egne privatøkonomiske interesser.

Stor modstand fra oppositionen

Alarmklokkerne ringede allerede, da Karl Kristian Kruse på en af de sidste dage af Intasisartuts forårssamling fremsatte forslaget.

Han mødte stor modstand fra oppositionen, da han foreslog en række omfattende ændringer i det økonomisk attraktive fiskeri efter hellefisk. Han gjorde sig til talsmand for en væsentlig indskrænkning af de nuværende forvaltningsråder Diskobugten, Uummannaq og Upernavik.

LÆS OGSÅ Finn Karlsen: Jeg bliver på min post

Til gengæld skulle fiskerne i enkelte byer og bygder helt frit og uden kvotebegrænsninger kunne fiske hellefisk.

Trods kraftig modstand fra oppositionen fik Karl-Kristian Kruse som politisk ordfører for Siumut presset forslaget igennem med mindst mulige flertal - Atassut, Siumut og de to enkeltmandspartier Partii Inuit og Partii Naleraq.

Certificering umuliggjort

Men det skortede ikke på advarsler. De biologiske kvoter på en samlet fangst af hellefisk på 20.300 tons var allerede dengang overskredet med over 6.000 tons.

LÆS OGSÅ IA kritiserer kvoteforhøjelser

Der blev rystet på hovedet af forslaget, der ville kunne sætte en brat stopper for fiskerierhvervets ønske om at få det grønlandske hellefiskfiskeri MSC-certificeret - altså internationalt erklæret for bæredygtigt.

Egen naalakkersuisoq imod

Og det er netop spørgsmålet om bæredygtighed, der har fået organisationer og biologer til at vende tommelfingrene nedad.

Selv ikke Finn Karlsen kan lide forslaget. Faktisk er han lodret uenig i det. Men som han lakonisk sagde til Radioavisen torsdag, så ’skal jeg under alle omstændigheder følge Inatsisartuts beslutninger’.

- Så jeg regner ikke med at trække mig af den grund, konstaterede han.

Profiterer selv af forslaget

Men tilbage står spørgsmålet, om Karl-Kristian Kruse bevæggrunde for at fremsætte et så kontroversielt forslag.  Og her er djævelens advokater nu kommet på banen.

Karl-Kristian er fisker af profession, han bor i bygden Niaqornat, der vil nyde godt af hans forslag, og så er han samtidig medejer af seafood-selskabet KNT, der også vil nyde godt af forslaget.

Men det er spekulationer, som enhver kan gøre sig. Om så Inatsisartuts valgbarhedsnævn undersøger den side af sagen nærmere, det må vise sig.

Endelig er der jo også muligheden for at det lille flertal i Inatsisartut lige tænker over situationen og ændrer bekendtgørelsen på den kommende efterårssamling – det vil kun tiden vise.