IA kritiserer kvoteforhøjelser

Tidligere naalakkersuisoq for fiskeri Ane Hansen langer i dagens udgave af Sermitsiaq hårdt ud efter sin efterfølger Finn Karlsen.
04. juli 2014 12:46

Finn Karlsen har med en række forhøjelser af hellefiskekvoterne i forvaltningsområderne Diskobugten, Uummannaq og Upernavk i løbet af foråret har sprængt den biologiske rådgivning i området.

Biologerne anbefaler, at der i 2015 og -16 højst må fiskes 20.000 tons hellefisk i de tre forvaltningsområder - eller præcis de samme mængder, som i 2013 og i år. Men jollefiskerne i Upernavik fik i marts kvoten forhøjet med 500 tons, og fartøjerne over seks meter i Uummannaq og Upernavik fik i juni en ekskvote på 894 tons.

Dermed har Finn Karlsen udstedt kvoter i år på i alt 26.394 tons hellefisk - eller 6.094 tons mere end den biologiske rådgivning. Og over for Sermitsiaq erkender han, at kvoterne for hellefisk i de tre forvaltningsområder overstiger den biologiske rådgivning. Men han forsikrer samtidig om, at der ikke bliver givet flere kvoter på hellefisk i år.

Men det svar giver Ane Hansen ikke meget for. Hun kalder direkte Finn Karlsens dispositioner for ren populisme, og hun advarer samtidig om, at det med de hyppige kvoteforhøjelser kan blive vanskeligt for Grønland at opnå den eftertragtede MSC-certificering, der garanterer forbrugerne, at fiskene er fanget på bæredygtig vis.