Blandt ønskerne er det primært anlægssektoren som Siumut savner på forslaget.  Foto: KNR

Siumut om finanslov: Vi kan ikke love at godkende forslaget

Koalitionens største og ledende parti Siumut vil på nuværende tidspunkt ikke love at godkende Naalakkersuisuts finanslovforslag.

Forslag til finanslov for 2020 var til førstebehandling i denne uge. Naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq (NQ), fremlagde en finanslov, der budgetterer med et overskud på 6,6 millioner kroner. 

Det ser dog ud til, at Vittus Qujaukitsoq går nogle barske forhandlinger i møde med sine koalitionspartnere i Siumut. 

Siumut fremlagde nemlig en lang række ønsker ved førstebehandlingen, som partiet mener, at næste års finanslov skal tage hensyn til: Nemlig hele 36 ønsker. 

- Vi kan ikke sige, at vi godkender den, men vi kan heller ikke sige, at vi ikke godkender, fordi arbejdet først lige er begyndt, siger Hermann Berthelsen, der er formand for Finans- og Skatteudvalget.

LÆS OGSÅ Finanslovsforslag: Flere tendenser presser økonomien

Blandt ønskerne er det primært anlægssektoren, som Siumut har ønsker til. Partiet savner lyden af sav og hammer i de øvrige byer på kysten end i Nuuk. 

Siumut savner blandt andet sygeplejestationer i de bygder, der ikke har én, et nyt børnehjem i Tasiilaq, fællesværksted i bygder, anlæggelse af mindre landingsbaner i små byer, en vej mellem Sisimiut og Kangerlussuaq, en mini-idrætshal i Niaqornaarsuk og en udvidelse af Nivaaq kanalen.

Altså en lang række ønsker, som vil kræve store træk på landskassens midler. 

- Vi mener, at de fleste af pengene bør bruges lokalt på kysten, så anlægsvirksomhederne på kysten får god mulighed for at planlægge, siger han.

Vi skal nok have råd til det

Vittus Qujaukitsoqs finanslovsforslag lævner dog ikke meget plads til Siumuts mange forslag. I næste års finanslov er der anslået indtægter på 7,1 milliard kroner, og pengene er brugt, da forslaget kun arbejder med et overskud på 6 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Fiskepriser, folkesundhed og vækst: Her er tre nedslag i Økonomisk Råds rapport

Alligevel håber Siumut, at der er nok penge til ønskesedlen, fordi at der i de senere år har vist sig at komme flere penge i Landskassen end forudset:

- Alle og enhver ved, at det i det seneste år generelt har gået godt med indtjeningen i hele landet, siger Hermann Berthelsen. 

Landskassen havde ifølge regnskabet for 2018 indtægter på over 7,5 milliarder kroner sidste år. Det var en klar forbedring i forhold til finansloven, som opererede med indtægter på 7,2 milliarder kroner.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt