- Vi er stadig i gang med møderækkerne. Jeg kan ikke sige noget, da jeg har en række møder foran mig. Jeg ønsker at have ro til at gennemføre mødene, begrunder Erik Jensen sit afslag om interview til KNR.Foto: KNR / Malik Brøns

Siumut og Naalakkersuisut: Erik Jensen stadig tavs om Naalakkersuisutpost

Der er fortsat ingen afklaring i forhold til, om den nye formand for Siumut også skal være formand for Naalakkersuisut. Lige nu er der dog heftig mødeaktivitet om sagen mellem koalitionspartierne.

Skal Siumuts formand også være formand for Naalakkersuisut?

Det spørgsmål har været ubesvaret siden november 2020, hvor partiet holdt landsmøde og en ny formand trådte til.

Dermed arbejder Naalakkersuisutkoalitionen fortsat på baggrund af koalitionspartiernes aftale fra maj 2020. 

LÆS OGSÅ Erik Jensen forhandler i Nuuk: Fredeligt formandsskifte, status quo eller valg?

Den nye Siumut-formand, Erik Jensen, var dog klar i mælet den 6. januar, da han erklærede, at han i den nærmeste fremtid bliver formand for Naalakkersuisut:

- Det kommer kun an på, hvordan det kommer til at gå med samtalerne, hvordan vi kommer frem til en løsning, og hvornår det vil ske. Det kan jeg ikke sige noget om lige nu, lød det dengang.

Afviser interview

Men nu en lille uge senere er der ikke kommet større klarhed.

- Vi er stadig i gang med møderækkerne. Jeg kan ikke sige noget, da jeg har en række møder foran mig. Jeg ønsker at have ro til at gennemføre mødene, begrunder Erik Jensen sit afslag om interview til KNR.

Han har indtil videre holdt møde med Naalakkersuisutkoaltionens øvrige partier, Demokraatit og Nunatta Qitornai.

Det er lige så svært at høre noget nyt fra de øvrige partier i Naalakkersuisut.

- Da der stadig pågår møder, kan vi fra Demokraatit ikke sige noget om Erik Jensen. Vi kommer med en udmelding, lige så snart aftalerne er på plads, lyder det fra Demokraatits partikontor.

Møder fortsætter indtil afklaring

Formand for det mindste parti i Naalakekrsuisut, Nunatta Qitornai, Vittus Qujaakitsoq, meddeler, at møderne foregår i en ordentlig tone:

- Jeg kan bekræfte, at jeg har talt med Siumuts nye formand. Der er indtil videre ikke truffet nogen beslutninger, og derfor kan jeg ikke udtale konkret om drøftelserne. Jeg kan kun bekræfte, at drøftelserne og dialogen foregår sobert og roligt, og at dette vil fortsætte, skriver han.

LÆS OGSÅ Demokraatit: Højst overraskende, at Erik Jensen melder ud, som han gør

Han oplyser, at Inatsisartutgrupperne i koalitionen endnu er ikke indkaldt til et møde. Desuden afventer han og hans parti, hvordan Siumuts netop afholdte generalforsamling, eventuelt kan ændre på samarbejdet.

Formanden for Naalakkersuisut, Siumuts tidligere formand, Kim Kielsen, har siden landsmødet i november ikke forholdt sig til den nye formands ønske om at overtage posten som formand for Naalakkersuisut. 

Efter nederlaget under formandskampen opfordrede han dog til samlig i partiet: 

- Siumut skal være samlet. Vi må sammen holde bygderne, byerne og de store byer samlet. Det har vi pligt til, sagde Kim Kielsen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt