Demokraatit: Højst overraskende, at Erik Jensen melder ud, som han gør

Koalitionspartiet Demokraatit kalder det højst overraskende, at formanden for Siumut har meldt ud, at han går efter at være formand for Naalakkersuisut.
Jens-Frederik Nielsen er formand for Demokraatit, der sammen med Siumut og Nunatta Qitornai udgør regeringskoalitionen. Foto © : KNR / Malik Brøns
08. januar 2021 15:27

Det undrer Demokraatits formand, Jens-Frederik Nielsen, at formanden for Siumut i denne uge gjorde det klart, at han agter at sætte sig i formandsstolen for Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Erik Jensen: Jeg regner stærkt med, at jeg snart bliver formand for Naalakkersuisut

- Jeg vil sige, at det selvfølgelig er en højst overraskende udtalelse, for der har ikke været nogen forudgående samtaler med os som regeringspartner først, siger Jens-Frederik Nielsen og uddyber:

- Jeg har svært ved at se, hvordan Erik (Jensen red.), ud fra de udmeldinger han er kommet med, bare vil køre videre med den samme koalitionsaftale med sig selv som formand for Naalakkersuisut. Så det forekommer mig lidt mærkeligt, at udtalelsen kom så klart. Jeg glæder mig selvfølgelig til de samtaler, vi skal have her i midten af januar.

Afgørende samtaler forude

I slutningen af maj 2020 indgik Siumut, Demokraatit og Nunatta Qitornai en ny koalitionsaftale. Den gælder for den resterende del af valgperioden, der udløber i 2022.  

Erik Jensen, der overtog formandsstolen i Siumut fra Kim Kielsen i november, har meldt ud, at han vil holde samtaler med de to koalitionspartnere i næste uge om koalitionens fremtid. 

LÆS OGSÅ Ny koalitionsaftale: Det vil Naalakkersuisut arbejde for 

Ifølge Jens-Frederik Nielsen kommer de samtaler til at foregå i midten af næste uge, og hvis der skal ændres i koalitionsaftalen, så bliver det ikke uden krav fra regeringspartneren, lyder det fra Demokraatits formand.

- Men når det så er sagt, så har jeg svært ved at se, hvor praktisk muligt det overhovedet er at ændre koalitionsaftalen. Vi er altså i en situation, hvor valgperioden snart er slut. Vi er i en situation, hvor reformer og andet er i gangsat på baggrund af den aftale, vi har liggende nu, siger han. 

KNR har forsøgt at få et interview med Vittus Qujaukitsoq, der er formand for Nunatta Qitornai, men han er endnu ikke vendt tilbage på vores forespørgsel.