Erik Jensen forhandler i Nuuk: Fredeligt formandsskifte, status quo eller valg?
Erik Jensen er landet i Nuuk. De kommende dage skal Siumuts nye formand forhandle med de to andre koalitionspartier, Demokraatit og Nunatta Qitornai.
Forhandlinger, der meget vel kan ende med, at Erik Jensen får støtte til at afløse Kim Kielsen som formand for Naalakkersuisut.
LÆS OGSÅ Erik Jensen: Jeg regner stærkt med, at jeg snart bliver formand for Naalakkersuisut
Det mener de to samfundsforskere Rasmus Leander Nielsen og Birger Poppel fra Ilisimatusarfik.
- Efter han blev valgt som formand for Siumut i slutningen af november, har det ligesom ligget i kortene, at det var den vej, det skulle gå. Timingen er han dog ikke helt skarp på, og det er stadigvæk det helt store spørgsmål i Grønlands politik: Hvornår og hvordan den her overdragelse sker, siger Rasmus Leander Nielsen.
Og han bakkes op af Birger Poppel:
- Det havde været underligt andet. Selv om vi har oplevet en situation før, hvor der var et medlem af Siumut, Jonathan Motzfeldt, som var formand for det daværende landsstyre, og et andet medlem, Lars Emil Johansen, der var formand for Siumut et par år. Men det politisk naturlige ville være, at den politik, som det største parti i koalitionen har, også bliver afspejlet i koalitionen.
Modvilje mod valg
Hvis der ikke sker et formandsskifte i forbindelse med Inatsisartuts vintersamling i februar eller på en enkeltdagssamling, kan der ifølge de to forskere ske to ting.
Enten bliver Kim Kielsen siddende som formand for Naalakkersuisut, eller også bliver der udskrevet valg.
Et valg, der i så fald ville falde oveni forårets kommunalvalg.
- Det, som Erik Jensen har givet udtryk for, er, at han mener, der er gode grunde til at undgå et valg nu. Dels fordi der skal være kommunalvalg den 6. april. Dels på grund af coronakrisen og dét, at der ikke er mere end ét år tilbage af valgperioden. Og politisk stabilitet har efter hans opfattelse været vigtig, siger Birger Poppel.
LÆS OGSÅ Demokraatit: Højst overraskende, at Erik Jensen melder ud, som han gør
Heller ikke de andre koalitionspartier vil være interesserede i et valg, vurderer han:
- Som jeg vurderer situationen og på baggrund af de meningsmålinger, der blev offentliggjort for kort tid siden, står hverken Demokraatit eller Nunatta Qitornai til at få et særligt tilfredstillende valg. De vil i bedste fald stå til status quo. Derfor tror jeg, modviljen er stor over for et valg.
Der er dermed meget på spil under forhandlingerne.
- Det handler i høj grad om at få forventningerne afstemt både internt i Siumut og i forhold til koalitionspartnerne, hvordan det her skal spænde af. Så det bliver ret interessant, hvad der sker i de kommende uger i Grønlands politik, siger Rasmus Leander Nielsen.