Siumut og IA deler formandsskabet i Grønlandsudvalget

De grønlandske mandater tager hver to år i spidsen for Folketingets Grønlandsudvalg. Det er bedre end ingenting, mener Aaja Chemnitz Larsen fra IA, men kritiserer samtidig Socialdemokratiets valg.
Foto © : KNR/ANNA P. KNUDSEN
02. juli 2019 08:19

Folketingets yngste medlem, Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut, bliver formand for Grønlandsudvalget frem til sommeren 2021. Herefter skal stolen gå videre til Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit frem til næste folketingsvalg.

Det ligger fast efter møder i rødt valgforbund i Folketinget, hvor udvalgsposter er blevet fordelt internt mellem regeringens støttepartier.

Næstformandsposten kommer samtidig til at gå på skift mellem Siumut og IA. 

- Det er vigtigt at skabe ligeværdigt samarbejde. Derfor vil jeg under denne valgperiode på vegne af vort land give min medrepræsentant fra Grønland mulighed for at få større indflydelse, som dette har været tilfældet mellem Siumut og IA før, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Aaja Chemnitz Larsen: Godt - men ikke helt fair

Det var forventeligt, at formandsposten i Grønlandsudvalget ville gå til Siumut, som er søsterparti til  Socialdemokratiet. Og ud fra den betragtning er Aaja Chemnitz Larsen fra IA tilfreds.

- Jeg synes, det er fint, at vi deler formandsposten, og at vi også har fået kæmpet næstformandsposten tilbage til Grønland, så det bliver de to grønlandske medlemmer, der sidder på skift, siger hun.

Alligevel er der malurt i bægret. For Socialdemokratiet burde have tildelt IA formandsposten ud fra antallet af stemmer, mener Aaja Chemnitz Larsen.

- Jeg så gerne, at man fra Socialdemokratiet respekterede et flertal af de grønlandske vælgere og havde givet formandsposten til IA først, fordi vi blev det største, grønlandske parti i Folketinget til folketingsvalget. Så jeg konstaterer, at man har valgt at tage partihensyn først, og det synes jeg selvfølgelig er beskæmmende fra Socialdemokratiet.

LÆS OGSÅ Blå blok kræver formandsposten i Grønlandsudvalget

Senest torsdag skal valgforbundene have meddelt til Folketingets formand, hvilke politikere der skal sidde i udvalgene, herunder på formand- og næstformandsposterne. Det oplyser Folketingets Administration.

Efter forrige valg var der stor uro omkring formandsposten i Grønlandsudvalget, da Socialdemokratiet undlod at gøre krav på, at posten skulle tilfalde rød blok under forhandlinger med den daværende Venstre-regering.

Det har ellers været traditionen, at en af de nordatlantiske mandater sad på formandsposten i henholdsvis Grønlands- og Færøudvalget.

LÆS OGSÅ Aleqa Hammond bliver officielt formand for Grønlandsudvalget

Men i 2015 udpegede Venstre en af sine egne politikere, Marcus Knuth, til formand i Grønlandsudvalget, mens daværende medlem af Siumut og Folketinget, Aleqa Hammond, blev næstformand.

I januar 2017 blev Aleqa Hammond dog formand, da hun lovede ikke at stemme imod den borgerlige regering i afgørende sager.