CHRISTIANSBORG: Siumut og IA bør gå sammen

Folketingets Grønlands-ordførere har store forhåbninger til, at Siumut og IA vil finde sammen i et nyt naalakkersuisut. Det er nødvendigt for at skabe solide fremskridt, lyder det.
Christiansborg Foto © : Simon Uldum
29. november 2014 11:41

DANMARK: Valget til Inatsisartut er blevet fulgt tættere end nogen sinde fra dansk side. Og selv om danske politikere har for vane ikke at blande sig direkte i Grønlands politik, er der dagen derpå alligevel bred enighed blandt folketings-politikerne om, hvordan de helst ser et nyt naalakkersuisut formet: I en bred koalition mellem Siumut og IA. 

Det siger blandt andre Enhedslistens Grønlandsordfører, Finn Sørensen, til KNR:

- Sådan rent personligt vil jeg da nok håbe, at det, som jeg tror, mange grønlændere også håber: at de to store partier kan finde ud af det sammen. For det vil jo give den stabilitet, der også er brug for, hvis Grønland skal finde nogle løsninger på sine økonomiske problemer.

LÆS OGSÅ Den danske udenrigsminister ønsker Grønland tillykke med valget

Og det er Socialdemokraternes grønlandsordfører, Flemming Møller Mortensen, enig i. Med udsigten til nødvendige og indgribende refomer skal så mange politikere som muligt i Inatsisartut stå sammen, mener han:

- Man kan jo godt have bredde forlig, selv om man ikke har en bred regering. Men jeg tror, at hvis man får et bredt regeringsgrundlag med mange mandater bag, så vil man også over for befolkningen kunne forklare og forsvare, hvorfor man nu gør det, man må komme til at gøre rent reform-mæssigt.

Også hos Venstre giver partiets grønlandsordfører, Claus Hjort Frederiksen, sit besyv med til en ønskelig udforming af et nyt naalakkersuisut: 

- Altså nu skal jeg ikke blande mig i Grønlands politik. Det har jeg slet ikke forudsætninger for. Men jeg ser bare - i lyset af de meget, meget tunge beslutninger, der skal træffes på Grønland - så ved jeg jo af erfaring her fra Danmark, at når der skal træffes den form for beslutninger, så skal man forberede befolkningen på det. Og de resultater, der kommer ud af det, skal jo også være holdbare (...). Derfor synes jeg alt taget i betragtning, at det rigtige vil være at lave en meget bred koalition, siger han.

Ros for en sober valgkamp

På Christiansborg bliver der i øvrigt udtrykt ros til de grønlandske partiformænd for at have ført en sober tone i valgkampen. Og for at tale om realpolitik frem for ønske-scenarier, som Finn Sørensen udtrykker det:

- Når man har fulgt det fra Danmark, har det været en god valgkamp på den måde, at den jo har drejet sig om Grønlands réelle problemer. Det, synes jeg, er godt, fordi det er jo vælgerne, der har formået at holde politikerne fast på de konkrete problemer og ikke falde i den populistiske grøft.

Venstres Claus Hjort Frederiksen mener, at den ordentlige tone især skyldes de mange nye partiformænd, som er kommet til inden for få år.

- For det første har de nye partiledere og politikere bekræftet, at de vil det gammeldags styre med kammerateri og den slags ting til livs. Det er jo vigtigt for et demokrati. Og så har de for det andet sagt, at de vil samarbejde efter valget. Og i lyset af de store udfordringer, Grønlands står over for, så kræver det jo, at man står sammen om de meget, meget vigtige og tunge beslutninger, som Grønland skal træffe i den nærmeste fremtid. Så på den måde har valgkampen glædet mig.