Siumut Nuuk kritiserer borgmester i Hans Egede-sag

Ledende medlemmer af Siumut i Nuuk er utilfredse med, at borgmester Charlotte Ludvigsen ikke har inddraget kommunalbestyrelsen i høringen om Hans Egede-statuen.
Natten til 21. juni blev statuen af Hans Egede overhældt med maling. Fire er indtil videre sigtet i sagen. Foto © : Scanpix
07. juli 2020 05:25

Debatten om statuen af Hans Egede, der tårner over Kolonihavnen i Nuuk, raser stadig. 

I sidste uge meldte borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Charlotte Ludvigsen (IA), ud, at der ville blive oprettet en afstemning om statuens fremtid.  

Men flere elementer i høringsprocessen møder nu kritik fra Siumut. 

LÆS OGSÅ Sådan kan Sermersooq-borgerne påvirke Hans Egede-statuens fremtid

I en pressemeddelelse langer formand i Siumut Nuuk, Inga Dora G. Markussen, og gruppeformand for Siumuts medlemmer i kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq, Peter Davidsen, ud efter borgmesteren.      

- Vi mener, at borgmester Charlotte Ludvigsen kører for meget enegang på dette område, der er så omdiskuteret. Så vi er ikke tilfredse med forløbet, siger Inga Dora G. Markussen til KNR.

Ingen inddragelse

Siumutterne er utilfredse med, at Charlotte Ludvigsen selv har opstillet rammerne for kommunes afstemning og debat om statuen - både når det kommer til afstemningens varighed og hvor mange stemmer der skal til, for at fjerne statuen - uden at inddrage kommunalbestyrelsen.

Afstemning om Hans Egede-statuen

- Borgere i Kommuneqarfik Sermersooq kan stemme om, om statuen skal blive på sin plads eller fjernes fra 3 juli - 21. juli.

- Man stemmer online på Kommuneqarfiga.

- Man kan også stemme i et brev. 

- Fra 22. juli - 10 august kan man komme med forslag om, hvad der skal ske med fjeldtoppen, hvis statuen bliver flyttet. Og hvor statuen i så fald skal flyttes hen. 

- Svar og forslag indsamles herefter. Udvalget for Økonomi og Erhverv præsenterers for resultaterne den 20. august.

- 2. september træffer kommunalbestyrelsen en afgørelse.

Kilde: Kommuneqarfik Sermersooq. 

Kommuneqarfik Sermersooqs borgmester afviser, at hun har startet høringsprocessen uden at informere sine kolleger i kommunalbestyrelsen. 

- Jeg har meddelt det til Økonomiudvalgets møde 25 juni. Det er slet ikke rigtigt, at jeg ikke har informeret om det. Der er ikke noget beslutningsgrundlag, som vi politikere kan tage stilling til endnu, siger Charlotte Ludvigsen til KNR.

Der er brug for et massivt flertal

Fra fredag 3. juli og tre uger frem vil borgerne i Kommuneqarfik Sermersooq få mulighed for at stemme om, om statuen skal blive stående eller om den skal flyttes. 

Svarene skal bruges, når kommunalbestyrelsen efter planen skal mødes 2. september. Den dag skal der træffes en endelig afgørelse om statuens fremtid. 

Inga Dora G. Markussen mener dog, at tre uger er alt for lidt tid at sætte af til en vigtig debat. Hun mener i stedet, at høringen burde vare tre måneder, så der ifølge hende var tid til flere borgermøder og debatter.

 - Der må være en grund til, at dette emne vækker så mange følelser. Hvordan kan det være, at debatten eksploderer, hver gang vi taler om dette emne. Det har vi brug for at tale sammen om. Der er brug for en proces.

- Det er ikke nok bare at gå ind og stemme på nettet eller skrive et Facebook-opslag. Der er brug for tid. Jeg ved ikke selv, hvor jeg står i denne sag, og sådan tror jeg, at mange har det, siger Inga Dora G. Markussen.

LÆS OGSÅ Statue-debat får soklen under Hans Egede til at vakle

Hun er også kritisk overfor, at borgmesteren har anslået, at der skal være et overvejende flertal - mindst 75 procent - for at fjerne statuen, hvis den skal løftes ned. 

Men ifølge Charlotte Ludvigsen er det nødvendigt med et stort flertal.

- Der skal være et massivt flertal (for at fjerne statuen, red), hvis sagen skal ende på vores bord. Vi kan ikke træffe så omfattende en beslutning, hvis det står helt lige, siger borgmesteren.