Siumut: Nedsættelse af skat er valgflæsk

Særligt to punkter i finanslovsforslaget vækker utilfredshed i Siumut-lejren. Det drejer sig om nedsættelsen af skat på arbejde, samt forslaget om at lade de grønlandske studerende i Danmark overgå til dansk SU.
Skrevet af Mads Ullerup
27. september 2012 06:21

Der var ikke lutter rosende ord til næste års finanslovsforslag fra Siumuts side under onsdagens samling i Inatsisartut.

Særligt to punkter i finanslovsforslaget vækker utilfredshed i Siumut-lejren.

Det drejer sig om nedsættelsen af skat på arbejde, samt forslaget om at lade de grønlandske studerende i Danmark overgå til dansk SU.

Som en del af forslaget til næste års finanslov vil Naalakkersuisut sænke skatten på arbejde med én enkelt procent fra næste år, men det forslag er ifølge Siumuts politiske ordfører, Per Berthelsen, ren valgflæsk.

Han kritiserer desuden forslaget for kun at gavne de rige uden at være til gavn for samfundets økonomisk dårligst stillede.

- Oplægget om at man vil nedsætte skatten på arbejde med en procent, mener vi er ren valgflæsk. Vi vil gerne arbejde med på at sænke skatten, men når en nedsættelse på én procent ikke bidrager mere end med højst 100 kroner i måneden hos den del, der mest har brug for det, så vil vi hellere vente til en tid, hvor vi ikke lever for lånte penge, siger Per Berthelsen.

Naalakkersuisoq for finanser, Maliina Abelsen, er til dels enig i at en flad skattenedsættelse vil ramme skævt, men hun er til gengæld åben overfor at diskutere et såkaldt progressivt skattesystem.

- Det morsomme ved det her, det er, at den meget hårde kritik netop går på, at dem der er meget højtlønnede får mest ud af det. Så er det, vi spørger oppositionen - hvad så med progressiv beskatning? Det kunne jo være løsningen på det her, men der melder man pas, så jeg vil egentligt gerne have, at man løfter diskussionen og spørger, hvad er det så, man vil med det her skattesystem, spørger Maliina Abelsen.

For at vende tilbage til det konkrete finanslovsforslag, så er Siumuts politiske ordfører, Per Berthelsen, heller ikke begejstret for at naalakkersuisut vil hente op mod 17 millioner kroner om året ved at lade de grønlandske studerende i Danmark overgå til dansk SU.

Han frygter, at en sådan aftale vil ende som en hæmsko for de grønlandske studerende, der i fremtiden vil søge ind på et studie i Danmark.

- Vi vil have dokumenteret sikkerhed for, at det her ikke ødelægger den særordning vi har, hvor vores unge studerende kan komme ind på et studie uden at skulle konkurrere på lige vilkår med de danske studerende for at komme ind på et studie, siger Per Berthelsen.

Men her er der ikke noget at frygte, fastslår naalakkersuisoq for Finanser, Maliina Abelsen.

Nej, det eneste det betyder, er, at dem der er i Danmark eller udlandet for at studere og som får støtte fra den grønlandske landskasse, de vil nu få den fra den danske stat. Det betyder, at de i kroner og ører vil få lidt mere i lommen samtidig med, at de vil opretholde de fordele, der er ved at være grønlandsk studerende, siger Maliina Abelsen.