URAN Siumut: Ingen folkeafstemning
Ifølge den nye meningsmåling fra HS Analyse bestilt af WWF er det 62 procent af befolkningen, der ønsker at blive spurgt i uranspørgsmålet.
Målingen viser, at det også er Siumuts vælgere, der gerne vil høres om de siger ja eller nej til at tillade råstofaktiviteter som indebærer udvinding af uran.
Men en folkeafstemning vil bare forsinke Grønlands økonomiske udvikling, ifølge Siumut:
- Vi ved hvordan den økonomiske prognose ser ud de kommende år og derfor har vi brug for alle erhvervsudviklingsmuligheder de kommende år og det kan vi ikke, hvis vi hele tiden skal bremses af det ene og det andet, siger Jens-Erik Kirkegaard, der er formand for Inatsisartuts råstofudvalg.
- Mener du, at en folkeafstemning vil være en opbremsning?
- Jeg tror, en folkeafstemning skulle være ført dengang af 2009-2013-regeringen (IA+D-koalition, red.), før de gav tilladelse til at forundersøge uran. Efter det, er løbet kørt, kan man sige, i forhold til at beslutningen er truffet, siger Jens-Erik Kirkegaard.
Meningsmålingen siger at et flertal på 54 procent faktisk er positiv overfor uranudvinding. Så egentlig har Siumut umiddelbart ikke noget at tabe.
Alligevel er partiet ikke stemt for at høre befolkningen. I hvert fald ikke i første omgang.
- Som udgangspunkt arbejder vi i Siumut med den valgkamp, vi har ført, hvor vi har sagt, at hvis Siumut vinder, vil vi ikke lade det her emne gå til folkeafstemning. Og det er det, vi arbejder ud fra. Men selvfølgelig tager vi budskabet til efterretning, siger Jens-Erik Kirkegaard.
Læs også Ingen folkeafstemning
Han oplyser endvidere, at hvis Siumut skal ændre holdning, skal det ske på partiets generalforsamling - og den skal partiet holde næste år.
I oppositionen er Inuit Ataqatigiit ikke overraskede over at befolkningen gerne vil have en folkeafstemning.
Det har partiet hele tiden ment, fremfører Mûte B. Egede, der er næstformand i Råstofudvalget.
- Det er godt, der nu er en meningsmåling. I forårssamlingen har vi jo haft et forslag fra Inuit Ataqatigiits side, om en folkeafstemning om befolkningen ønsker en uranudvinding i Grønland. Det bekræfter mig i, at befolkningen gerne vil høres i det her store spørgsmål, siger Mûte B. Egede.