Siumut-formand efter dom mod Aslak Jensen: Vi afventer ankesagen

Det er alene lokalafdelingerne, der kan ekskludere Siumuts medlemmer. Men før der er en dom i Landsretten vil partiet ikke tage stilling.
- På baggrund af rettens dom og efter at have talt med Aslak, har vi fundet denne løsning som den bedste lige nu, og jeg kan derfor ikke udtale mig yderligere, siger Erik Jensen. Foto © : KNR
Skrevet af Bibi Nathansen
22. januar 2022 11:13

Formand for Siumut Erik Jensen siger, at partiet afventer ankesagen mod Aslak Jensen før der bliver taget stilling til partifællens fremtid i Siumut.

Beslutningen om en eventuel ekskludering af Aslak Jensen ligger desuden hos partiets lokalafdelinger, fortæller formanden.

- Hvis der skal ekskluderes nogen fra Siumut foregår det i tråd med reglerne, og det kan først ske gennem lokalafdelingerne, og det er sådan landet ligger nu, siger formand for Siumut Erik Jensen til KNR.

Sermersooq Kredsrets dom

Aslak Jensen er dømt for at have truet en af socialkontorets medarbejdere på livet. Han er dømt efter paragraf 37 i kriminalloven, der omhandler krænkelse af offentlig myndighed.

Aslak Jensen nægtede sig skyldig i Sermersooq Kredsret, hvor han mandag blev idømt 20 dages betinget dom i anstalten. Dommen betyder, at Aslak Jensen kan tilbringe 20 dage i anstalten, hvis han gør noget ulovligt i det næste år.

Efterfølgende har Aslak Jensen besluttet at anke sagen til Grønlands Landsret.

- Desuden har han anket dommen til Grønlands Landsret og forventer selvfølgelig frifindelse, og det vil vi lytte til. Og på baggrund af det, har vi taget sagen til efterretning i fuld respekt for Aslaks beslutning, siger Erik Jensen.

LÆS OGSÅ Aslak Jensen anker dom for dødstrusler og søger orlov fra Inatsisartut

Derfor ønsker han ikke at gå ind i en diskussion om, hvorvidt Aslak Jensen skal ekskluderes fra Siumut:

- Det kan jeg ikke udtale mig yderlige om og jeg mener ikke, at debatten om, hvem der skal være medlem og hvem der ikke skal, er på sin plads lige nu. Det er en debat vi tager internt i Siumut, og vi følger vores vedtægter nøje, siger formanden i Siumut.

Hvad tænker du som partiformand, at Aslak Jensen fik den dom i kredsretten?

- Beslutningen er taget for at beskytte personalet, og rettens dom skal respekteres.

LÆS OGSÅ Betinget dom i sag mod Siumut-politiker: 20 dage i anstalten

Finn Meinel, der er forsvarsadvokat for Aslak Jensen, oplyser til KNR, at de i Grønlands Landsret, vil gå efter frifindelse.

Aslak Jensen var med sine 814 personlige stemmer Siumuts tredjestørste stemmesluger ved valget til Inatsisartut i april sidste år. Han er desuden næstformand i Fiskeri-, fangst- og landbrugsudvalget i Intatsisartut.

Han har efter dommen søgt orlov fra Inatsisartut.