SIS: Valgretsalder skal ikke sættes ned

Siumut Ungdom advarer mod at give 16-årige lov til at stemme ved valg til Inatsisartut og kommunalbestyrelser.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
21. september 2015 05:43

Siumuts ungdomsorganisation, SIS, reagerer kraftigt mod et forslag fra Inuit Ataqatigiit om at nedsætte den generelle valgretsalder fra 18 til 16 år.

Forslaget kommer fra IAs Inatsisartutgruppe og skal drøftes på efterårssamlingen, der begynder på fredag den 25. september.

Ved at nedsætte valgretsalderen ville Grønland sikre sine unge direkte deltagelse i demokratiet, anfører Inuit Ataqatigiit i begrundelsen til forslaget.

Partiet nævner endvidere, at unge mellem 16 og 18 år på mange måder har samme vilkår som myndige over 18 år. De kan for eksempel dømmes på lige fod med voksne ud fra Kriminalloven.

LÆS OGSÅ 111 punkter til debat

 

Unge under 18 år anses for at være børn

Men Siumut ungdomsafdeling vender sig mod forslaget og mener det strider imod FN's børnekonvention, der anser unge under 18 år for stadig at være børn.

- Hvis 16-årige børn, som af FN anses som børn, skal have lov til at stille op og stemme, vil man pålægge dem et større ansvar, hvilket vil stride imod deres rettigheder som børn, lyder det fra SIS i en pressemeddelelse.

I stedet kan børn og og unge få indflydelse i græsrodsarbejde. Og partiernes ungdomsorganisationer er gode eksempler på, at børn og unge er med til at forme samfundet, mener Siumuts unge.