Mindre tsunami i nationalparken: Siriuspatruljens station er ramt

Materiel fra Siriuspatruljens station på Ella Ø i Nordøstgrønland er blevet skyllet i havet, efter at en mindre tsunami har ramt området.
Personale fra Arktisk Kommandos inspektionsskib Knud Rasmussen har sammen med Siriuspatruljen haft gang i en oprydning i området. Foto © : SIRIUS / Arktisk Kommando
21. september 2023 14:42

Lørdag formiddag blev der registret en mindre tsunami i Dickson Fjord tæt ved Ella Ø i nationalparken i Nordøstgrønland.

Dagen efter blev Arktisk Kommando kontaktet af en person ombord på et krydstogtskib, der befandt sig i området. Vedkommende har tidligere været ansat ved Siriuspatruljen og kunne derfor konstatere, at Siriuspatruljens station på Ella Ø, ikke så ud som den plejede.

Det oplyser Arktisk Kommando på Facebook.

Arktisk Kommando satte derfor hurtigt gang i en undersøgelse af området, både ved hjælp af Challenger-flyet og inspektionsskibet Knud Rasmussen, der befandt sig området efter sidste uges opgave med det grundstødte krydstogtskib i Alpefjorden. Også medlemmer af Siriuspatruljen ankom til området.

Materiel fra Siriuspatruljens station på Ella Ø var blevet skyllet i havet af tsunamien. Foto © : SIRIUS / Arktisk Kommando

Undersøgelserne tyder på, at dele af et fjeld er styrtet i vandet, hvilket dermed har udløst en mindre tsunami, der altså har ramt Dickson Fjord og Ella Ø.

Tsunamien har blandt andet ramt Siriuspatruljens station, hvor en del materiel er blevet skyllet i vandet. Stationen var dog forladt for sæsonen. Der var derfor ingen personer til stede, og dermed heller ingen tilskadekomne.

Personale fra inspektionsskibet Knud Rasmussen har sammen med Siriuspatruljen efterfølgende sat gang i et oprydningsarbejde, der nu er afsluttet.

Arktisk Kommando oplyser derfor, at sagen for dem er lukket.

Det var et tidligere medlem af Siriuspatruljen, der tilfældigvis var ombord på et krydstogtskib i området, der opdagede, at stationen på Ella Ø ikke så ud, som den plejede. Foto © : SIRIUS / Arktisk Kommando

Varsel mod sejlads i området

Grønlands Politi og Departementer for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø, opfordrer nu til, at man er varsom, hvis man færdes i området.

Specielt fartøjer og krydstogtskibe skal være forsigtige.

Jordskælvet, der blev registreret af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) målte 3,4 på Richterskalaen, og det forventes, at rystelserne har påvirket det omkringliggende terræn. Derfor er der også risiko for, at noget lignende kan ske igen.

Der var ingen personer til stede på stationen, da tsunamien ramte. Derfor er der heller ingen tilskadekomne. Foto © : SIRIUS / Arktisk Kommando

GEUS og Departementet for Råstoffer og Justitsområdet er ved at undersøge årsagen til tsunamien. De har registreret vandmængder op til 50 meter ind i terrænet i dele af fjordsystemet omkring øen i nationalparken. Derfor opfordrer myndighederne altså til, at skibene er forsigtige, og at hverken passagerer eller besætning går i land i området.