SIK uenig med Andreas Uldum

Andreas Uldum (D) vil have indført et beskæftigelsesfradrag i Grønland. Det skal motivere folk til at arbejde, og det vil desuden komme de lavestlønnede mest til gode, mener Andreas Uldum. Men forslaget falder ikke i god jord hos SIK-formand Jess G. Berthelsen.
Jess G. Berthelsen
08. oktober 2012 06:53

Andreas Uldum fra Demokraterne vil have indført et beskæftigelsesfradrag her i landet. Det skal motivere folk til at arbejde og vil desuden komme de lavestlønnede mest til gode, lyder det. Men forslaget falder ikke i god jord hos SIK-formand Jess G. Berthelsen. Han betragter det som et udtryk for, at man anser de arbejdsløse for værende dovne.

Et beskæftigelsesfradrag betyder, at folk der er i arbejde kan trække mere fra i skat end folk, der ikke har et arbejde. Og sådan et fradrag ønsker Demokraternes Inatsisartutmedlem Andreas Uldum altså at give den del af befolkningen, som er i job. Hans forslag skal behandles i Inatsisartut i næste uge.

- De, der er i arbejde, skal have muligheden for at få et beskæftigelsesfradrag, så det bliver mere attraktivt at have et arbejde frem for at være på passiv forsørgelse, forklarer Andreas Uldum om sit forslag.

Mens Naalakkersuisuts forslag om at sænke personskatten med et procentpoint er blevet beskyldt for at ramme socialt skævt, vil et beskæftigelsesfradrag ifølge Andreas Uldum have den modsatte effekt:

- Jo mindre du tjener, jo højere effekt vil dette have, siger Andreas Uldum. Han vil ikke lægge sig endegyldigt fast på, hvor stort fradraget skal være, men han mener vi sagtens kan gå ud fra den danske model. Her er beskæftigelsesfradraget i dag på 4,4 procent af indkomsten, men med et loft på 14.100 kroner. Frem til år 2022 vil procentsatsen gradvist stige.

Men SIK's formand tror ikke på at et sådant fradrag vil have nogen effekt i Grønland i en tid med høj arbejdsløshed:

- Jeg mener ikke, det giver nogen mening at indføre et beskæftigelsesfradrag på nuværende tidspunkt. Hvis man tror, der kommer flere i beskæftigelse ved at indføre et beskæftigelsesfradrag, så tager man fejl, siger Jess G. Berthelsen, der ser forslaget som en anklage mod de arbejdsløse:

- Jeg synes, det er så ærgerligt, at man begynder at bedømme vores medlemmer langs kysten, der har været arbejdsløse i et år eller to, som om de ikke vil arbejde, lyder det fra Jess G. Berthelsen. Den kritik forstår Andreas Uldum ikke:

- Jeg vil nu hellere mene, at de folk, som han repræsenterer, får meget mere ud af dette beskæftigelsesfradrag end visse andre organisationers medlemmer. Så jeg må stille mig uforstående over for hans kritik.

Andreas Uldum mener, at fradraget skal gælde alle, der er i beskæftigelse inklusive fx fiskere og fangere  og uanset om man har fuldtidsarbejde eller ej.

Forslaget bliver 1. behandlet i Inatsisartut på onsdag den 10. oktober.