- I Nuuk koster en kviktest 50 kroner idag. Det er sikkert dyrere andre steder i kysten. Og alle de kviktests vil blive dyrt for en familie på flere, siger SIK-formanden, Jess G. Berthelsen.Foto: KNR / Malik Brøns

SIK om gratis kviktest: Hvor bliver de af?

Naalakkersuisuts kviktestfadæse betyder, at det endnu ikke er muligt at hente gratis kviktest i kommunerne. Og det gør Jess G. Berthelsen vred.

Hvornår bliver der uddelt gratis kviktest?

Det spørger SIK’s formand, Jess G. Berthelsen om.

Naalakkersuisut sagde for præcis en uge siden på et pressemøde, at kommunerne ville få uddelt 40.000 kviktest. 

De test skulle kommunerne så selv uddele til dem, der ikke selv har råd til at købe kviktest.

Ny teststrategi

Teststragien er ændret, så det kun er få mennesker med fare for at udvikle alvorlig sygdom med covid, der kan få en PCR-test på testcentrene: 

Det er ældre og folk med hjerte- og lungesygdom med symptomer. 

Dermed er det i langt højere grad folks eget ansvar at raskmelde sig, teste sig selv derhjemme og blive isoleret derhjemme uden at kontakte læge eller sygehus, hvis coronaen er som forkølelse eller influenza. 

Det sker, fordi testfaciliteterne på centre og sygehuse slet ikke kan følge med længere.

Problemet var bare, at det aldrig var aftalt med kommunerne, der sagde nej tak til opgaven.

Nu er Naalakkersuisut ved at finde ud af, hvordan de mange kviktest så skla deles ud. Men SIK er ved at blive utålmodig.

Fagforbundet skriver i en pressemeddelelse, at det er på tide, at Naalakkersuisut melder ud hvad planen er, fordi kviktestene er for dyre for deres medlemmer.

- I Nuuk koster en kviktest 50 kroner i dag. Det er sikkert dyrere andre steder på kysten. Og alle de kviktests vil blive dyrt for en familie på flere, siger SIK-formand Jess G. Berthelsen og fortsætter:

- Hvis det drejer sig om en familie på fire, vil det koste 200 kroner at blive kviktestet bare én gang. Jeg kan forestille mig, at man for at spare de penge undgår at købe kviktest, og smittespredningen vil gå endnu hurtigere. Vores medlemmer har ikke råd til at blive ved med at købe kviktests.

LÆS OGSÅ Kommunerne kan ikke uddele gratis kviktest

SIK vil også gerne vide, om Naalakkersuisut hellere vil opnå, om vi i Grønland får flokimmunitet, når nu der ikke bliver uddelt gratis kviktest til dem, der ikke selv har råd til at betale for dem.

- Det vil vi godt vide nu. Fordi hvis det er målet, hvorfor skal vores medlemmer så købe de skide kviktest?

Corona-status i Grønland

Indlagte 0  
Døde 21  
Førstegangsvaccinerede 73%  
Andengangsvaccinerede 68%  
Se også statistik på corona.nun.gl
 
  Opdateret: 
1. april 14:00

Forebyg smitte mod coronavirus