Kommunerne kan ikke uddele gratis kviktest

Mandag sagde Naalakkersuisut ellers, at kommunerne vil stå for at uddele gratis kviktest til dem, der ikke har råd til selv at købe. Men det var ikke aftalt med kommunerne.
Der vil ikke være mulighed for at hente gratis tests på kommunekontorerne. Foto © : KNR
Skrevet af Malik Brøns
13. januar 2022 14:15

Det bliver foreløbig ikke muligt at hente gratis kviktest, som Naalakkersuisut ellers lovede.

Efter mandagens pressemøde, hvor Naalakkersuisut fortalte, at kommunerne ville uddele gratis kviktest til dem, der ikke har råd, har mange forgæves taget turen til det lokale kommunekontor.

Ny teststrategi

Teststragien er ændret, så det kun er to grupper, der kan få en PCR-test på testcentrene: 

Det er ældre og folk med hjerte- og lungesygdom med symptomer. Og det er personer, der er testet positive derhjemme på en kviktest. 

Det er i højere grad folks eget ansvar at raskmelde sig, teste sig selv derhjemme og blive isoleret derhjemme uden at kontakte læge eller sygehus, hvis coronaen er som forkølelse eller influenza. 

Det sker, fordi testfaciliteterne på centre og sygehuse slet ikke kan følge med længere. 

Restauranter og barer lukker fra klokken 22-05 i de næste to uger. 

Naalakkersuisut har nemlig afsat 40.000 kviktest til de mindrebemidlede, og givet kommunerne ansvaret for at uddele dem.

Men ifølge Kommuneqarfik Sermersooq kom den oplysning bag på kommunerne, der på forhånd ikke kendte til sådan en aftale.

- De fem kommuner har siden pressemødet besluttet sig for ikke at påtage sig den opgave. Blandt andet fordi kommuner ikke har lovhjemmel til at vurdere om en borger er mindrebemidlet, hvilket skulle have været kriteriet for udlevering af test til borgere, skriver Sermersooq på vegne af landets fem kommuner.

LÆS OGSÅ Testcentrene og sygehusene er nu så pressede, at Grønland stopper med at PCR-teste alle

Der vil derfor ikke være mulighed for at hente gratis tests på kommunekontorerne.

Kommunerne har dog aftalt med Selvstyret om at modtage 300.000 testkit, som skal bruges til andre målgrupper, skriver Kommuneqarfik Sermersooq.

- De fem kommuner et blevet stille til udsigt at modtage 300.000 testkits fra selvstyret, men disse tests skal anvendes til personalet på kommunale institutioner for sårbare borgere, som for eksempel plejehjem, hvor man vil undgå at få smitte ind, da smittet personale det ville gøre det svært at drage omsorg for borgerne. 

KNR forsøger at få en kommentar fra Naalakkersuisut.