SIK og Selvstyret lander langt om længe overenskomst

Forhandlinger skulle været færdige 31. marts. Først 3. september skrev SIK og Selvstyret under.
SIK-medlemmer demonstrerede 1. maj for mere i løn. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
13. september 2022 16:29

Endelig er der landet en overenskomst for SIK-medlemmer. 

Egentlig skulle forhandlingerne have været afsluttet 31. marts – men først 3. september nåede Selvstyret og SIK’s forhandlere til enighed. 

Det meddeler Selvstyret og SIK i en pressemeddelelse i dag – 10 dage efter 3. september. 

- Det har været et langt, men konstruktivt forhandlingsforløb. Vi har haft blik for behovet for forbedringer - ikke kun af lønnen, men også for øvrige betydningsfulde ansættelsesforhold, står der i den fælles pressemeddelelse fra SIK og Selvstyret. 

- Forbedringerne koster samlet set 128,2 millioner kroner. Det svarer til, at den samlede lønsum på SIK-området stiger med otte procent, meddeler parterne. 

LÆS OGSÅ Røde faner blafrede under solen: Priserne stiger næsten hver dag, men vores løn ændrer sig aldrig

Resultatet sendes nu til afstemning hos SIK’s medlemmer. Når det er godkendt, vil selve lønnen blive reguleret med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2022.

I de fornyede overenskomst for de offentligt ansatte indgår følgende:

  • SIK-ansatte kan fremover få fuld løn under barselsorlov. Hidtil har en kvindelig SIK’er efter 18 ugers orlov skullet gå på barselsdagpenge. Nu kan de få fuld løn i op til 40 uger. 
  • SIK-ansatte, som har fået en tiltrædelsesrejse til sig selv og deres husstand, vil fremover også få ret til en fratrædelsesrejse. 
  • Retten til frihed med løn, når en nær pårørende bliver alvorligt syg eller dør, skal fremover indtræde tidligere. 
  • Der skal være mulighed for tilskud til ferierejser for en række månedslønnede SIK’ere og deres familier. Det sker, fordi en feriefond skal oprettes særligt til den målgruppe. Præcist målgruppe, der er tale om, fremgår ikke. 
  • SIK og de offentlige arbejdsgivere har prioriteret, at flere tillæg skal være pensionsgivende. Hvilke tillæg fremgår ikke. 
  • En generel forbedring af grundlønnen for samtlige ansatte på SIK-overenskomst. Det er ansatte, der blandt andet varetager borgernære funktioner, og som er faglærte. Det er for eksempel bygdesundhedspersonale, socialmedhjælpere, plejemødre og terminalarbejdere, der har fået et særligt lønløft. Hvor stort det lønløft er, fremgår ikke.