Foto: Boegh/Flickr Creative Commons

Nye lufthavne: SIK frygter udsigten til udenlandsk arbejdskraft

Mens fagforeningen SIK tager afstand fra udmeldingen om, at byggeriet af de nye lufthavne vil kræve at store dele af arbejdskraften kommer fra udlandet, forholder man sig lidt mere afventende hos arbejdsgiverorganisationen.

Hos Grønlands Erhverv mener man nemlig, at det er for tidligt at forholde sig til et kommende udbud, men understreger dog, at de helst ser, at deres medlemmer tilgodeses.

- Vi støtter op om, at de grønlandske virksomheder skal have del i sådan en entreprise, siger Lars Krogsgaard-Jensen, juridisk konsulent i GE.

I et paragraf 37 svar til Demokraternes Randi Vestergaard Evaldsen påpeger naalakkersuisoq for finanser, Aqqaluaq B. Egede, at man forventer at sende byggeriet af lufthavnene i internationalt udbud.

LÆS OGSÅ Lufthavne skal bygges med udenlandske hænder

Risiko for flaskehals

Men Grønlands Erhverv tolker det ikke nødvendigvis som om, at Naalakkersuisut kun vil bruge udenlandsk arbejdskraft.

- Jeg vil da blive overrasket, uden at lægge ord i munden på ham (Aqqaluaq B. Egede. red) og hans parti, hvis han eller IA eller for den sags skyld hele Naalakkersuisut skulle være fortalere for at bruge udenlandsk arbejdskraft i et omfang, der ikke er nødvendigt.

LÆS OGSÅ Vi skal bruge bedre tal for arbejdsløse

Hos Fagforeningen SIK frygter man derimod, at udmeldingen fra Aqqaluaq B. Egede kan betyde, at det grønlandske samfund ikke får den fulde effekt af lufthavnsbyggerierne.

- Det skal også gerne gavne og have en effekt for beskæftigelsen i Grønland, når man går i gang med at bygge lufthavnene, lyder det fra formanden for SIK, Jess G. Berthelsen.

Men Grønland har ikke nok arbejdskraft til, at man kan igangsætte de planlagte lufthavnsudvidelser samtidig med den store byudvikling i Nuuk. Sådan lød opråbet fra Nationalbanken tilbage i august.

LÆS OGSÅ For mange byggerier kan koste og forsinke

Byg en lufthavn ad gangen

Men det problem kan ifølge naalakkersuisoq for finanser løses ved, at man sender byggeriet af lufthavnene i internationalt udbud, som betyder, at lufthavnsbyggerierne bliver gennemført med store dele udenlandsk arbejdskraft, fremgår det af svaret.

Men en flaskehals kan ifølge SIK også undgås, hvis Selvstyret dropper at bygge alle tre lufthavne på en gang.

- Man skal først bygge en lufthavn, og må vi så se, hvor stor en effekt det har. Efterfølgende kan man så begynde at kigge på, om det er på sin plads, at begynder at bygge de to andre lufthavne, siger Jess G. Berthelsen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!