SIK får ændret Storskalaloven i 11. time

De drøftelser om Storskalaloven, som SIK har ført med Naalakkersuisut sideløbende med Erhvervsudvalgets behandling af lovforslaget, har båret frugt. Lovteksten, der bliver fremlagt for Inatsisartut i morgen, vil nemlig indeholde flere ændringer, end dem udvalget har ønsket.
05. december 2012 16:33

Erhvervsudvalgets betænkning til Storskalaloven sikrer ikke imod social dumping. Men det håber SIK's formand at hans drøftelser med Ove Karl Berthelsen, der fandt sted i går aftes, vil rette op på, lyder det.

- Det, vi gerne vil have, er, at dem der kommer udefra bliver sikret en løn, som er på det niveau, som der er her i landet, sådan at der ikke sker social dumping, siger SIK-formand Jess G. Berthelsen i dag til Radioavisen.

Inatisartuts erhvervsudvalg offentliggjorde dets betænkning til lovforslaget mandag aften. Men den er ikke god nok, mener Jess G. Berthelsen:

- Mener du at betænkningen, som den foreligger nu, sikrer os imod social dumping?

- Ikke som den foreligger på nuværende tidspunkt. Men vi har haft nogle drøftelser med Ove Karl i går aftes, og vi håber så på at den bliver lukket, efter den snak vi havde.

- Så det vil altså sige, at du regner med, at der ud fra de drøftelser, du har haft med Ove Karl Berthelsen, vil ske yderligere ændringer i lovteksten end dem, som Erhvervsudvalget er kommet med i deres betænkning?

- Det er det, jeg håber på, lyder svaret fra Jess G. Berthelsen.

Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen, bekræfter:

- Ud over at vi selvfølgelig meget nøje gennemgik forskellige paragraffer i lovteksten i går aftes, så mener jeg, at vi er kommet til rette forståelse af, hvad det skal munde ud i i forhold til paragraf 10 og andre paragraffer, som SIK har lavet en ønskeliste om. Jeg synes vi er nået meget langt.

- Så SIK har altså sat et fingeraftryk på den lovtekst, som kommer nu her i aften eller i morgen tidlig?

- Jeg mener at vores drøftelser har indebåret, at lovforslaget er mere tilpasset det reale grønlandske arbejdsmarkeds forhold, og så kan man sige, at SIK har sat et fingeraftryk på det, udtaler Ove Karl Berthelsen her onsdag eftermiddag.

Paragraf 10 i Storskalalovforslaget er alt det, der handler om de løn- og arbejdsvilkår, som de udefrakommende arbejdstagere skal have i projekternes anlægsfase.

Siumuts politiske næstformand og medlem af Erhvervsudvalget, Karl Lyberth, har for et par uger siden kritiseret Ove Karl Berthelsen voldsomt for netop, som han udtrykte det, at forhandle med SIK om lovforslaget.

- Det er en uhørt tilsidesættelse af Inatsisartuts Erhvervsudvalgs arbejde, at et medlem af Naalakkersuisut uden respekt af det pågående arbejde i udvalget begynder at forhandle med et forbund om netop denne sag, lød det fra Karl Lyberth i en pressemeddelelse.

Men sådan ser Ove Karl Berthelsen slet ikke på sagen:

- Altså som ansvarlig for området har jeg til enhver tid ret til, synes jeg selv, at snakke med hvem jeg vil, der har relevans for forskellige emner, der er på dagsordenen på givne tidspunkter. Jeg ved ikke hvad der skulle være odiøst i denne sammenhæng.

Det er i morgen, at 2. behandlingen af Storskalalovforslaget finder sted i Inatsisartut. Og det er altså et revideret lovforslag, som Naalakkersuisut her vil præsentere.